Oplenačka berba bez čuvenog Vašara u Topoli

Oplenačka berba ove godine zbog pandemije virusa kovid 19 održaće se bez tradicionalnog Vašara u Topoli Trodnevni događaj koji svake godine okuplja preko 200.000 posetilaca ovog oktobra trajaće jedan dan i to uz izmenjen program. Ovogodišnji slogan poznate privredno- turističke manifestacije  je  „I Kovid je lakši sa kulturom“, lokalne vlasti najavljuju da će ispoštovati se sve preporučene mere, te neće biti više od 500 posetilaca na otvorenom.

„Oplenačka berba če se održati, ali neće biti vašara. Nema tezgi, šatri, koncerata, ali ima kulturnog sadržaja i to će biti u subotu 10. oktobra. Imaćemo poljoprivrednu izložbu, ocenjivanje vina i rakija, prijem u Kraljevom podrumu i izložbu radova sa slikarske kolonije u Lipovcu. Biće i defile učesnika izvornog narodnog stvaralaštva do Karađorđevog grada, gde ćemo podići Saborsku zastavu i zastavu Oplenačke berbe. U Konaku će se održati planirani program i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, kaže predsednik opštine Topola Igor Petrović.

Kako bi sačuvali kontinuitet Oplenačke berbe, koja je prvi put organizovana pre 57 godina, lokalne vlasti su odlučile da umesto ulica punih prodavaca grožđa, šire i mladog vina iz cele Srbije, događaj posvete kulturi. Vašar u Topoli tradicionalno se organizuje povodom završetka berbe u vinogradima, po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.

Prošle godine Oplenačka berba oborila je sve rekorde posećenosti. Za tri dana koliko je trajala, kroz varošicu podno Oplenca prošlo je preko 250.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.  Na ulicama je bilo oko 400 izlagača, a prodato je oko 100 tona grožđa i oko 120.000 litara vina i šire. Prošle godine Oplenačka berba proglašena za najposećeniju turističku manifestaciju u 2019. godini u Srbiji.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime