Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Osnova roda u idućoj godini

Osnova roda u idućoj godini

116
Foto: AdobeStock

I dok mi obilazimo voćnjake i procenjujemo težinu i kvalitet roda vrsta koje se beru u jesen, voćke u tišini rade svoj drugi, veliki posao. One sada formiraju cvetne pupoljke koji su osnova budućeg roda i berbe 2026. godine.

Rodnost voćaka je rezultat njihovog ukupnog razvitka i jedna je od najvažnijih funkcija kojom se odlikuju sve voćne vrste. Zna se da je formiranje cvetnih pupoljaka jedan od osnovnih činilaca rodnosti, a slede cvetanje, oprašivanje i oplodnja. Koštičavo voće ima cvetni pupoljak iz kojeg se razvija samo cvet, dok se iz mešovitog pupoljka jabučastih voćnih vrsta razvijaju i cvet i list.

Tučak ostavljaju za kraj

Faza formiranja cvetnih pupoljaka ne traje neprekidno ali je svakako dugotrajan proces. Započinje u godini koja predhodi cvetanju, a završava se neposredno pred početak cvetanja. Tokom leta, kada se završi intenzivan rast mladara, odnosno u fazi usporenog porasta vegetativnih organa, kada se stvore povoljni uslovi za ovaj morfogeni proces, formira se većina cvetnih pupoljaka.

 Početak i sam tok formiranja cvetnih pupoljaka zavisi od voćne vrste i sorte i ne odvija se u isto vreme u svim klimatskim regionima. U južnim klimatima se to dešava pre nego u severnim krajevima. Kod bujnih stabala počinje kasnije u odnosu na slabo bujnija. Sorte koje ranije cvetaju i sazrevaju počinju i ranije da stvaraju cvetne pupoljke.

U ovom složenom procesu voćke kriju još jednu tajnu. Cvetove ne stvaraju odjednom. To se dešava postepeno i po određenom redosledu. Prvo se oforme čašični listići, zatim krunični, pred kraj se diferenciraju prašnici i sam kraj procesa je rezervisan za nastanak tučka.

Kontinentalne voćke se prema vremenu formiranja cvetnih pupoljaka dele u tri grupe. U prvoj su voćke s ranim početkom formiranja začetaka cveta (jabuka, šljiva, trešnja, kruška, višnja, breskva…) kod kojih ova faza traje od treće dekade juna do pred kraj avgusta. Od polovine avgusta do polovine septembra cvetni pupoljci se formiraju kod kajsije i badema. Pozni početak formiranja pupoljaka za buduće cvetove traje od druge polovine septembra, i odlika je jagodastih voćnih vrsta – jagoda, malina, kupina.

Piše: Dipl. inž. Zlatica Krsmanović,PSS služba u Loznici

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.