Osvežavajuća salata od komorača

Odstranite stabljike i listiće komorača. Ne bacajte stabljike, jer se mogu dodati u čorbe i variva od povrća, a listiće sačuvajte za ukrašavanje salate. Presecite koren komorača na pola, pa odstranite korenasti, tvrđi deo iz donjeg dela glavice. Zatim potrebnu polovinu glavice oštrim nožem isecite na tanka rebarca. Pomorandžu dobro operite, prosušite pa joj narendajte malo korice, koja ide u dresing. Polovinu pomorandže iscedite takođe za dresing, a drugu polovinu oljuštite i isecite na manje kriške. Crveni luk isecite na tanka rebarca, a zelenu jabuku sve sa korom na tanke kriške, a potom na štapiće. Čvrste sastojke (bez oraha) poređajte u činiju i prelijte dresingom, pažljivo sve izmešajte, odgore pospite orahe (lešnike) i ukrasite listićima.

Potrebno je:

•             pola glavice komorača,

•             jedna srednja pomorandža,

•             pola glavice crvenog luka,

•             pola zelene jabuke,

•             šaka iseckanih pečenih lešnika ili oraha,

•             šaka rukole.

Za preliv (dresing)

•             malo rendane korice i dve-tri kašike soka od pomorandže,

•             jedna puna kašičica senfa,

•             jedna kašika soka od limuna,

•             jedna do dve kašike maslinovog ulja, so, biber po ukusu.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za