Насловна ВЕСТИ Ovogodišnja setva biće skuplja od lanjske

Ovogodišnja setva biće skuplja od lanjske

371

Uoči novog proizvodnog ciklusa setve jarih useva, ratari kažu da će ovogodišnja setva biti skuplja od lanjske, jer je došlo do poskupljenja pojedinih inputa. Seme je skuplje i do 25 procenata u odnosu na prošlu agronomsku godinu, đubriva su pojeftinila i cena im ima silazni trend, kažu ratari, podsećajući na to da je i cena njihove merkantilne robe na tržištu u padu, što dodatno otežava finansiranje prolećne setve.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Zarića iz Bačkog Gradišta kažu da će ovog proleća na njihovim oranicama najviše biti kukuruza, i to na površini od 30 hektara, planom setve suncokret će biti posejan na 25 ha, a soja na oko 20 hektara.

Zarići navode da će njihova prolećna setva biti skuplja od lanjske.

– Biće sigurno skuplja, semenske kuće su i distributeri su izašli sa cenovnicima za semena kukuruza i suncokreta i sve je skuplje, za između 10 i 15  procenata u odnosu na prošlu godinu. Hemija neće ništa pojeftiniti, gorivo još i dalje 179 dinara po litru na agrokarticu, ali i to je skuplje u odnosu na prošlu godinu u ovo doba. Đubriva jesu bila jesenas strašno skupa, ali im cena sada pada – rekao je Milan Zarić.

Ratari kažu da bi im puno značilo, kada bi znali iznose subvencija po hektaru za ovu godinu, kako bi mogli da planiraju ulaganja u proizvodnju.

Podsetimo prošle godine pod kukuruzom bilo je posejano preko 952 hiljade hektara, sojom preko 235 hiljada hektara, suncokretom oko 252 hiljade hektara i šećernom repom ,blizu 35 hiljada hektara.

RTV