Насловна ВЕСТИ Овогодишња сетва биће скупља од лањске

Овогодишња сетва биће скупља од лањске

81

Уочи новог производног циклуса сетве јарих усева, ратари кажу да ће овогодишња сетва бити скупља од лањске, јер је дошло до поскупљења појединих инпута. Семе је скупље и до 25 процената у односу на прошлу агрономску годину, ђубрива су појефтинила и цена им има силазни тренд, кажу ратари, подсећајући на то да је и цена њихове меркантилне робе на тржишту у паду, што додатно отежава финансирање пролећне сетве.

На пољопривредном газдинству Зарића из Бачког Градишта кажу да ће овог пролећа на њиховим ораницама највише бити кукуруза, и то на површини од 30 хектара, планом сетве сунцокрет ће бити посејан на 25 ха, а соја на око 20 хектара.

Зарићи наводе да ће њихова пролећна сетва бити скупља од лањске.

– Биће сигурно скупља, семенске куће су и дистрибутери су изашли са ценовницима за семена кукуруза и сунцокрета и све је скупље, за између 10 и 15  процената у односу на прошлу годину. Хемија неће ништа појефтинити, гориво још и даље 179 динара по литру на агрокартицу, али и то је скупље у односу на прошлу годину у ово доба. Ђубрива јесу била јесенас страшно скупа, али им цена сада пада – рекао је Милан Зарић.

Ратари кажу да би им пуно значило, када би знали износе субвенција по хектару за ову годину, како би могли да планирају улагања у производњу.

Подсетимо прошле године под кукурузом било је посејано преко 952 хиљаде хектара, сојом преко 235 хиљада хектара, сунцокретом око 252 хиљаде хектара и шећерном репом ,близу 35 хиљада хектара.

РТВ