Pangasijus – da ili ne?

Pangasijus je vrsta slatkovodne ribe koja se često uzgaja u akvakulturi. Potiče iz reke Mekong u jugoistočnoj Aziji. Najprepoznatljiviji je po tome što ga karakteriše mlečno belo meso. Mlađi i sitniji predstavnici ove vrste gaje se kao akvarijumske ribe, dok oni stariji i krupniji mogu dostići dužinu od čak 1,5m i težinu od preko 50kg.

Kada je reč o zdravlju, mišljenja o pangasijusu su podeljena. To je relativno jeftina i pristupačna riba, ali je ljudi kupuju s oprezom, pošto njen kvalitet u mnogome zavisi od uzgojne prakse. Naime, neki uzgajivači pangasijusa koriste intenzivne metode uzgoja, uključujući primenu hemijskih aditiva i antibiotika, kako bi podstakli rast ribe i sprečili bolesti u gušćim ribnjacima. Ovi postupci mogu imati potencijalne negativne učinke na okolinu i rezultirati ostacima hemikalija u mesu ribe.

Kada je reč o nutritivnim vrednostima, pangasijus je izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i vitamina A, C, E i D. Međutim, sadržaj omega-3 masnih kiselina u pangasijusu nije tako visok kao u drugim vrstama riba, kao što su losos ili skuša, na primer. U njemu takođe ima i natrijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma,

Važno je napomenuti da kvalitet pangasijusa može varirati, u zavisnosti od uzgojne prakse i izvoru nabavke mlađi. On se često uzgaja u ribnjacima korišćženjem sistema intenzivne akvakulture. Za uspešno gajenje ove ribe koju ponekad, a često neporavdano, bije loš glas potrebno je ispuniti nekoliko kriterijuma.

Izbor ribnjaka: Za uzgoj pangasijusa bira se prikladan ribnjak koji treba da ima dovoljnu površinu i dubinu, kao i slobodan pristup čistoj vodi. Takođe, važno je da ribnjak ima dobar sistem protoka vode kako bi se osigurala cirkulacija i kvalitet vode.

Uzgojni materijal: Uzgoj pangasijusa može se obaviti korišćenjem mlađi ili većih riba. Uzgoj mlađi obično uključuje uzimanje jaja ili mlađi iz divljih populacija ili njihovo potomstvo.

Hranjenje: Pangasijus se hrani posebnom ribljom hranom, obično u obliku granula ili peleta. Hrana mora biti prilagođena njihovim prehrambenim potrebama, što znači da treba da ima adekvatan nivo proteina i drugih hranljivih materija.

Upravljanje kvalitetom vode: Kvalitet vode je ključan za uspešan uzgoj pangasijusa. Redovno se proverava i održava optimalan nivo pH vrednosti, temperature, kiseonika u vodi i drugih parametara. Filtracija i pročišćavanje vode takođe su važni, kako bi se uklonili otpadni proizvodi riba i održala čista voda.

Upravljanje bolestima: pangasijus može biti osetljiv na bolesti. Zato se sprovode mere prevencije i nadzora, kako bi se smanjio rizik od bolesti. Ovo uključuje upotrebu sigurnih i odobrenih lekova ili vakcina, kao i redovno nadziranje riba.

Uzgojna faza i rast: ova riba se uzgaja nekoliko meseci do godinu dana, u zavisnosti od ciljane veličine ribe. Za vreme uzgoja redovno se kontrolišu veličina, težina i zdravlje pojedinih primeraka, kako bi se stekla slika o populaciji.

Berba: Kada ribe dostignu željenu veličinu, sprovodi se berba ili žetva. Ribe se obično hvataju i selektivno odabiru prema veličini ili težini. Potom se pripremaju za distribuciju ili preradu.

I. Š.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18