Paprika i kupus uvek su bili dobar par. Naročito kada paradajzaru napunite kupusom, pa prelijete marinadom i ostavite u teglama za zimu.
Sastojci:
• Oko 5 kg paprike,
• 700 ml vinskog sirćeta,
• 2 kašike ulja,
• 3 šolje šećera,
• 1/2 šolje soli,
• kupus po potrebi,
• beli luk po želji,
• rendana šargarepa ili celer po želji.
Priprema:
U šerpi napraviti tečnost za barenje očišćene i izdubljene paprike. Kratko ih bariti. Narendani kupus preliti sa vrućom marinadom, dobro ocediti i puniti paprike. Marinadu procediti i preliti preko već napunjenih paprika poslaganih u tegle. Ovako pripremljene paprike trebalo bi pasterizovati u šerpi sa vodom oko 10 minuta od momenta ključanja. Osim kupusa mogu da se narendaju i šargarepa ili celer po želji.
Tekst i foto: Biljana Nenković