Pčelari i ptice pčelarice

Za pčelaricu se može reći da je to ptica koja po čitav dan provodi u izvanredno veštom letu tragajući za hranom, koju joj čine bumbari, ose, vilinski konjici i sve druge vrste insekata, ali su im, nažalost, omiljene i pčele. Oštrim kljunom uhvaćenu pčelu stegne i udarom o čvrstu podlogu uklanja žaoku. Uz ostale insekte, pčelarica dnevno pojede preko dvestotinak pčela te i nije čudno što je dobila ovaj naziv.

Za majušnu pčelicu se bez mnogo razmišljanja može reći da je pravo čudo prirode po mnogim osobinama, a pre svega po sposobnosti da opstane. Ne računajući trovanja i zagađenja koja su posledica čovekove nepromišljene (zlo)upotrebe tehnologije, tu je čitav spektar prirodnih neprijatelja ove ptice, od posve nevidljivih virusa do gromadnih medveda koji napadaju i razvaljuju košnice. Negde u sredini po krupnoći, ali ne zanemarljive po šteti koju pričinjavaju, su ptice. Zimi to su uglavnom detlići koji uznemiravaju pčele i senice koje na letu pokupe po nešto pčela u ranim izletanjima. Međutim, u toku aktivne sezone, velike štete pčelinjacima nanose pčelarice.

Kada su pčelarice najopasnije pročitajte u nastavku teksta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za