Pčelari sa manjim ili većim gubicima tokom zime

Pčelarka Marina Petković, iz Donjeg Guberevca kod Leskovca, kaže da su gubici na njenom pčelinjaku minimalni, manji i od očekivanog, ali da joj stižu informacije da se njene kolege ne mogu pohvaliti istom situacijom.

– Kod mojih kolega gubici se kreću od 30 do 50  pa čak i 70 posto. Razloge treba tražiti u promeni klime, napadu parazita, ali i u velikim greškama pčelara koji to nisu zapazili na vreme i nisu zaštitili svoje pčele. Svaka košnica je priča za sebe i svaku košnicu treba posmatrati kao poseban organizam, i svakoj zajednici su potrebni različiti tretmani i nega u različitim vremenskim uslovima – kaže Marina koja na svom pčelinjaku ima 130 košnica.

Marina savetuje da nikako ne treba opteretiti zimsku pčelu da prerađuje hranu već da to treba da obavi letnja pčela.

– Kada pčelari uzmu određene količine meda u proleće, ako priroda nije darežljiva i ne da nektar, pčelar mora odmah da pristupi sa dopunama zaliha hrane, da vrati hranu, da doda sirup, da osveži pčelu da matica ne prekine razvoj zaleganja i razvoj legla, da ne oslabi zajednica. Letnja pčela je idealna za skupljanje nektara tokom leta jer ima i specijalne filtere za preradu nektara. Pčelari greše kada dodaju hranu septembra ili oktobra, pčela tokom leta sakuplja hranu i tako gotovu hranu troši zimska pčela a ne da zimska pčela koja je idealna da odgaja leglo. Ne sme zimska pčela da bude opterećena preradom hrane – ukazuje Marina koja je svoje protiv varoe tretirala tri puta i to različitim sredstvima.

– Tretirala sam ih oksalno-glicerinskim trakama, zatim preparatom argus ras i kasnije oksalnom kiselinom. Koji god tretman da se radi treba da se ispita da li je preparat dobar, odnosno da li varoa “pada” i da li ne oštećuje pčele. Bez obzira koliko varoa pada trebamo da se zapitao koliko je varoe ostala na pčelama zato se radi sa  više sredstva i posvećuje se velika pažnja krajem jula, avgusta i septemabra da se pčele očiste od parazita. Parazit je opasan jer oslabljuje imunitet pčele i onda ih napadaju i druge bakterije i virusi – kaže naša sagovornica.

D.Miljković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno