U modi je penušavac. I to ne bilo kakav, već penušavac domaći od lokalne sorte Morava. Pravi ga vinarija Deurić i to u prvoj srpskoj penušavoj vinariji.
– Nakon dugo godina rada i istraživanja i nakon našeg čuvenog penušavca koji je pobrao izuzentno velike simpatije na tržištu, nekako se logično nametnuo sledeći korak, da iz vinarije Deurić registrujemo prvu srpsku penušavu vinariju. Ona će se baviti isključivo i samo proivodnjom penušavih vina. Tako je i bilo. Prošle godine odrađena je registracija i krenuli smo u sam proces – a penušava vina nastaju od raznih sorti vinove loze, koje u svojim vinogradima uzgajaju.

– Što se tiče samih sorti ostao je vodilja naš D šardone, nakon toga imamo „THE“ Morava, karakterističan penušavac, domaća lokalna sorta i imamo „THE“ Blanc de Noirs penušavo vino od pino noara. Što se tiče same ideje mi smo želeli da se svako ko pije penušavac oseti posebno i drugačije, i želeli smo da podignemo svest da ne treba piti penušavac samo u posebnim prilikama, već da ga možete piti svaki dan – osim ove tri sorte u planu su još i neke.
– Pored ove tri sorte, u planu su još neke. Frušku Goru želimo da predstavimo kao deo koji je pogodan za pravljenje penušavog vina. Naši vinogradi šardonea, Morave, pino noara su u našem vlasništvu i određeni delovi vinograda daju sjajna grožđa za penušava vina. Ti delovi se posebno tretiraju, posebno režu, posebno obrađuju i na kraju daju savršeno grožđe za penušavac – proizvodnja ovih vina je, po rečima predstavnice vinarije Deurić, isključivo tradicionalna.
– Ono što mi praktikujemo kod penušavca je isključivo tradicionalna proizvodnja vina, zaista smo razmišljali da ne želimo kompromis, i to je utemeljeno kod nas. Izbacili smo zanimljive penušavce, ljude interesuje „THE“ Morava i ima velike simpatije kod potrošača.
Tekst: R.D.J.