Pijaca „Centar“ otvorena posle četiri godine!

Posle skoro četiri godine rekonstrukcije kragujevačka pijaca „Centar“ ponovo je otvorena. U funkciji je plato sa tezgama i novoizgrađeni deo sa rashladnim vitrinama, dok istorijska zgrada u kojoj je decenijama bio zatvoreni deo pijace, još nije završena.

Od maja 2020. godine, kada je počela rekonstrukcija žitelji centra Kragujevca voće i povrće kupovali su na improvizovanim tezgama u ulicama Crvenog barjaka i Dečanskoj, koje okružuju pijacu. Na raspolaganju su im, osim piljara i marketa, još bile i udaljene pijace u naseljima Aerodrom, Erdoglija, Mala pijaca na Bubnju i Kvantaš u Industrijskoj zoni.

Prvobitni rok za završetak radova Zelene pijace, kako je Kragujevčani najradije zovu, bio je do kraja 2020. godine. Obnova je obuhvatala kompleks sa platoom za tezge i zgradu „Gradske tržnice“ u kome su bile pijačne radnje. Nekoliko puta radovi su obustavljani, menjani su izvođači i pomerani rokovi, da bi prošlog meseca počeo ubrzano da se završava plato sa tezgama i nadstrešnica.

Reprezentativno zdanje Gradske tržnice, koja je kulturno-istorijsko dobro i jedna od najlepših zgrada u Kragujevcu, za sada ostaje van funkcije. Ovih dana preko njene fasade postavljene su kulise, koje verno oslikavaju nekadašnji izgled Tržnice. U JKP „Šumadija“ koja gazduje pijacama objašnjavaju da je to redovna procedura zaštite gradilišta.

Gradska tržnica u centru Kragujevca sazidana je 1929. godine novcem, koje je Srbija dobila na ime ratne odštete posle Prvog svetskog rata. Projekat je uradio ruski arhitekta Georgij Kovaljevski i biro „Braća Solarević“ iz Beograda. Građena je po ugledu na zatvorene pijace u Parizu i Kelnu. Bila je prva zatvorena pijaca na Balkanu i završena je za godinu dana. Radove je izvelo preduzeće „Tuner i Vagner” iz Beograda.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno