Plamenjaču šljive prouzrokuje gljiva Polystigma rubrum

Neredovno održavanje zasada šljive i nepravilan odabir preparata ume da, na teritoriji Pčinjskog okruga, prouzrokuje veoma jake infekcije pred berbu osetljivih sorti. Plamenjaču šljive prouzrokuje gljiva Polystigma rubrum. Bolest se javlja isključivo na listu. Na njemu se obrazuju pege različite veličine koje se međusobno spajaju, a ponekad prekriju i celu lisnu površinu.

Foto: Dejan Mujakić

Prema rečima Dejana Mujakića, savetodavca za zaštitu bilja u vranjskoj PSSS, pege su sa lica lista malo ispupčene, a sa naličja udubljene. U početku pege su žućkaste, nešto kasnije narandžaste i na kraju, zatvoreno crvene boje. Kod jačih napada lišće prevremeno opada u avgustu ili početkom septembra. Voćke slabe, plodovi ostaju sitni i opadaju sitni. Mladari se teško zdrvenjavaju, a cvetni pupoljci teško obrazuju.

U razvojnom ciklusu gljive menjuju se dve faze: saprofitna i parazitna. Saprofitna faza se odvija u opalom lišću, a parazitna za vreme vegetacije. Obnavljanje i širenje bolesti zavisi isključivo od razvoja gljive u toku saprofitne faze. Tok obrazovanja i sazrevanja askospora zavisi od klimatskih uslova. Tako se one mogu oslobađati pre kretanja vegetcije, u toku cvetanja, posle precvetavanja. Askospore se oslobađaju iz askusa kad su fiziološki zrele i kad su strome dobro navlažene kišom ili rosom u trajanju od najmanje jedan sat.

– Uslov je, takođe, da temperatura bude iznad 10 Celzijusovih stepeni. Lišće se inficira ukoliko je mlado i kad se na njemu nalaze kapi kiše ili rose, a da je tempertura vazduha iznad 8 Celzijusovih stepeni – ističe Mujakić.

On naglašava da se optimalni rok za hemijsku zaštitu određuje na osnovu razvoja gljive u toku saprofitne faze. Kritičan period za inficiranje je od početka listanja pa dve do tri nedelje posle precvetavanja. Tretiranje se izvodi najčešće po precvetavanju.

– Međutim, ukoliko se radi o osetljivim sortama (požegača, čačanska lepotica), a listanje se dogodi pre cvetanja, tretirnje treba obaviti na početku cvetanja – kaže Mujakić naglašavajući da u zaštiti treba koristiti preparate folpet i kaptan.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime