Počinje setva rasada ranog kupusa

Čim prođu praznici, zahukta se januar i okrene prvi list kalendara, živnu i vranjanski plastenici, tople leje, a kod skromnijih baštovana i prozorske daske u grejanim prostorijama se „okite“ žardinjerama jer, došlo je vreme setve semena za rasad ranog kupusa.  Kako je priroda promenila ćud pa nam „ukinula“ debele snežne pokrivače i ciču zimu, u ovom kraju se proširila sezona korišćenja plastenika. Za baštovane ovog kraja najvažniji januarski posao je setva semena rasada ranog kupusa.

O tome kako to Vranjanci rade razgovarali smo s diplomiranom inženjerkom poljoprivrede Nadom Lazović – Đoković, stručnjakom PSSS Vranje.

Kako smo saznali od inženjerke Lazović- Đoković, kod proizvodnje kupusa poslednjih godina su se izdojili jasno omeđeni rokovi setve i to za – ekstra ranu – karakterističnu za proizvodnju u zaštićenom prostoru – ranu – proizvodi se na otvorenom polju za svežu potrošnju, i kasnu – za kišeljenje i čuvanje tokom zime.

– Već u drugoj polovini januara stvaraju se uslovi za setvu rasada ranog kupusa – kaže  ova inženjerka – Proizvodi se u posebnim objektima, a rasađuje što je moguće ranije, i to obično u tunele kako bi mladi kupus što pre dospeo na tržište.

Kada kako i koja vrsta kupusa stiže za rasad, saznajte u nasvavku teksta

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18