Podiže se vetrozaštitni pojas u okolini Pačirskog puta

U okolini Pačirskog puta u toku je podizanje vetrozaštitnog pojasa dužine 2.400 metara, na površini od 2,16 hektara.

– U cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije Ministarstvo zaštite životne srdine je sredinom januara raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja, putem koga je Gradu Subotici odobreno dva miliona dinara za projekat podizanja poljozaštitnih pojaseva na ovoj lokaciji. Ministarstvo zaštite životne sredine je za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova na pošumljavanju zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti subotičke lokalne samouprave, obezbedilo dva miliona dinara, a 500.000 dinara Grad Subotica – istakao je gradonačelnik Stevan Bakić, koji je obišao radove.

Planirano je da se zasadi 1.775 sadnica starosti tri do pet godina, što će obezbediti brže uspostavljanje funkcije poljozaštitnog pojasa.

– Vetrozaštitni pojas će biti podignut sa desne strane puta, u tri reda, čime će biti stvorena trajna zaštita od neželjenog dejstva vetra. Kriterijum za odabir sadnica za ovo pošumljavanje bio je da se sade one vrste koje imaju intenzivan rast i koje nisu štetne za poljoprivredne kulture, a istovremeno su i medonosne – objasnio je Bakić.

Izvor: Subotica.com

Foto: Subotica.com

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar