Poranila berba grožđa u vinogradima u Tamnjanici

Berba belih sorti grožđa u vinogradima Eko plantaže Tamnjanica počeće mesec dana ranije, jer su zrna potpuno zrela i puna šećera. Gorazd Čuk, vlasnik plantaže kaže da su u pitanju sorte “tamnjanika” i “sovinjon blank”.

– Prinosi bi bili mnogo bolji da je bilo kiše kada je trebalo. Zrna su već počela da se suše i zbog toga moramo ranije da počnemo sa berbom. Zadovoljni smo procentom šećera od 24 briks-a tako da očekujemo i vino odličnog kvaliteta – kaže Čuk i dodaje da je vinograd star pet godina i da bi sada trebao biti u punoj zrelosti, ali da ga je suša u tome poremetila.

D. A.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime