Posle praznične neumerenosti pomaže jabukovo sirće

Tokom praznika preterujemo u jelu i piću. Kako da uz pomoć biljaka prevaziđete mamurluk, pomognete srcu, krvnim sudovima i jetri opterećenoj alkoholom i masnom hranom, savetuje Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.

Najbolji lek za svu vrstu problema je pre svega to da pokušamo da budemo umereni, naglašava Antonijević. Ali ako ipak ne uspemo u tome, postoji nekoliko stvari koje možemo da uradimo i pomognemo našem organizmu da se oseća bolje i da se vrati u režim normalnog funkcionisanja.

Idealan početak dana za sve one koji su prethodnog dana malo preterali je napitak koji se pravi tako što se u čašu mlake vode doda kašičica meda i jednu kafenu kašičicu nefiltriranog jabukovog sirćeta.

– Ovo je jako dobro za našu jetru, žučnu kesu, krvne sudove i zaista pomaže i preporučuje se ljudima koji pate od povišenog nivoa holesterola i triglicerida. S obzirom na to da je ovo period kada jedemo dosta masne hrane, puno slatkiša što uopšte ne odgovara ljudima sa ovim problemom – naglašava narodni travar.

Ovim napitkom je dobro započeti dan ne samo 1. ili 2. januara, već tokom cele godine.

Raso je odličan način da rehidriramo svoj organizam. Ima puno elektrolita, a bogat je i prirodnim probioticima i bakterijama koje žive u našim crevima i koje pomažu da naši organi za varenje, kao i imuni sistem, funkcionišu besprekorno.

Kiseli kupus je veoma bogat Ce-vitaminom i predstavlja pravu zimsku superhranu. Posebno je dobar za vegane jer sadrži vitamin B12 koga inače nema u namirnicama biljnog porekla.

Imela je čuvena čarobna biljka Kelta i od nje se spravlja čuveni napitak koji piju Asteriks i Obeliks. Imela je dobra za snižavanje visokog krvnog pritiska, ujednačava srčani ritam. Imela je poluparazitska biljka i njena lekovitost, odnosno toksičnost zavisi od toga na kom drvetu raste. Međutim, imela nije biljka čija upotreba se preporučuje u kontinuitetu i u dužem periodu, kao ni trudnicama i deci.

Gujina trava ili sikavica koja je verovatno biljka broj jedan za regeneraciju jetre.

– Ona sadrži supstancu silimarin koja zaista može da regeneriše jetru koja je i inače organ koji ima veliku sposobnost regeneracije. Ono što je kod gujine trave specifično je da taj silimarin pošto je slabo vodorastvoran, tako da čaj nije dobro rešenje, pa je bolje samleti seme i konzumirati sa jogurtom, još bolje surutkom – naglašava Antonijević.

Kada se kaže jaka hrana, obično se dodaje i začinjena hrana, što je pogrešno, jer začini mogu da budu izuzetno korisni. Ako koristimo puno belog luka, puno đumbira, cimeta to uopšte nije štetno, naglašava Antonijević, već izuzetno zdravo i korisno. Ono o čemu treba voditi računa su razni veštački pojačivači ukusa, pre svega natrijum glutaminat i rafinisane masnoće.

Posle obilnog i jakog obroka umesto da potegnemo za gaziranim sokovima ili kiselom vodom kako bismo olakšali varenje, bolje je popiti šolju čaja od nane. U kombinaciji sa matičnjakom idealna je protiv mučnine, ali i protiv glavobolje. Matičnjak je odličan biljni izbor za glavobolju, kada je mamurluk u pitanju. Još bolje deluje kada se pomeša sa suručicom, biljkom koja sadrži salicilna jedinjenja i zapravo predstavlja biljnu „prabaku“ aspirina.

Izvor: RTS

Foto: Free images

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime