Pravilno čuvanje krompira

Konzumni krompir valja i pravilno čuvati, kako bi se obezbedile dovoljne količine ovog povrća do proleća, odnosno do prvog mladog krompira. Kako kaže prof. dr Žarko Ilin, on se vadi kada dostigne fiziološku zrelost, što je od prve dekade jula do prve polovine oktobra, a to zavisi od dužine vegetacije sorti koje mogu biti ekstra rane, srednje rane, rane do srenje kasne.

-Čim se krompir izvadi, neophodno je obezbediti predhlađenje, odnosno, postepeno snižavanje temperature u letnjim mesecima sa 35-37 na 18-20 stepeni, odnosno u septembru i oktobru sa 15-18 na 10-12 stepeni. Nakon 15 dana predhlađenja krompir se tretira prirodnim preparatima protiv klijavosti, smešta u skladište i čuva se na temperaturi 4-7 stepeni i pri relativno visokoj vlažnosti vazduha od 92-98 procenata kako se ne bi kalirao. Sem kontrole ova dva faktora mora se voditi računa da na hladnjaču nema direktnogt sunčevog zračenja, kako bi se krompir uspešno čuvao u narednih 9-10 meseci. Semenski krompir ne sme se uopšte tretirati protiv klijavosti ali se čuva na temperaturi 2-4 stepena koja sprečava ovu pojavu, poručuje Ilin.

J. B.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18