Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ПРАЗНИЧНИ УКРАСИ: Машта чува новчаник и природу

ПРАЗНИЧНИ УКРАСИ: Машта чува новчаник и природу

Да би кућа засијала новогодишњим и божићним сјајем, није потребно куповати скупе, па још и пластичне украсе, који ће на крају завршити на оближњој депонији. Како направити јефтину еколошку јелку и цветове од кукурузовине.

1365
Фото: Б. Ненковић

Да би кућа засијала празничним сјајем, није потребно куповати скупе, па још и пластичне украсе који ће на крају завршити на оближњој депонији. Довољно је да се осврнете око себе и у природи ћете наћи нешкодљиве материјале од којих се могу правити декорације. Тако ћемо сачувати околину од додатног загађења, али се и забавити са члановима породице, правећи маштовите детаље.

Шта све може да послужи као репроматеријал?

Када се ореже винова лоза, у виноградима остаје много гранчица са чокота. Прикупите их и од њих можете направити украсе. На дуже гранчице можете у правилним размацима везивати црвене машнице. Она на врху је најмања, а на дну највећа, па ће ваш украс личити на јелку. Окачите их на канап и на крају на зид.

Чичак, лимун, поморанџа

Уместо машница могу да послуже рафија, платно од јутаних џакова или обичан канап. Гране винове лозе, различите дужине, можете лепити или закуцати на тању летвицу, те ћете такође добити еколошку и јефтину јелку. Планета ће вам бити захвална што сте од непотребне сече спасили једно дрво.

У последње време све је популарније прављење цветова од кукурузовине. И почетком децембра у оближњим домаћинствима могу се наћи листови кукуруза. Њих је потребно још мало просушити на промаји. Затим их треба испеглати или испресовати, а потом спремити боје и маказе.

Латице сеците у величини која зависи од тога какав цвет желите да направите и – бојите их. Спајајте их, а у средини може да се постави „полен“ од обојене хајдучке траве. Цветови од кукурузовине могу и необојени да се обликују. У аранжман могу да се додају и друге осушене житарице или биљке.

Уколико не нађете ништа од овог материјала у природи, предлажемо вам да изађете у шетњу и наберете чичак. Обојен, сјајна је празнична декорација. У комбинацији с осушеним колутовима лимуна и поморанџе, створиће се пред вашим очима уметничко дело које може да украси празничну трпезу или комоде.

Фото: Б. Ненковић

Зидарски канап, мало лепка и много сјаја

Од остатака прућа може да се направи конструкција звезде коју ћете необавезно обмотати обичним зидарским канапом. Обојите пруће с мало златне или сребрне боје. Можете да направите неограничен број и различите величине звезда које, окачене на прозор или лустер, стварају праву празничну атмосферу.

Уколико у кући имате дрвене декоративне предмете, најједноставније је да их декупаж техником украсите по жељи. Не заборавите добре, старе шишарке које су увек добро решење за декорацију. Док их скупљате, понесите кући и неколико опалих гранчица. Оне могу бити подлога на којој ћете лепити шишарке.

Од остатака прућа могу да се направе реплике колица у које ћете сместити суво воће, проклијалу пшеницу или мале звезде које сте претходно направили. Анис не само да је ароматичан зачин, већ и за неколико тренутака може да се претвори у украс. Звездастим обликом даје посебну драж направљеним цветовима или свежњевима гранчица винове лозе.

Б.Н.