Priprema za sadnju u bašti

Dok rasad raste, buja, vi nestrpljivo gledate vremensku prognozu i „ciljate“ dan kada možete da ga iznesete u baštu i sadite. Baštovani s iskustvom dobro znaju da nije baš tako. Biljčice za rasad valja polako, planski, pripremiti za uslove nove sredine, za baštu na otvorenom, a to se radi kaljenjem. Ova priprema počinje 10 do 15 dana pre sadnje na stalno mesto. Rasad može izgledati odlično, ali ako nije pravilno pripremljen, vaš rad može biti uzaludan.

Kada se posade direktno u baštu, biljke nenaviknute na uslove otvorenog polja zaostaju u razvoju, teže se ukorenjuju, formiraju manje cvetnih pupoljaka što vodi smanjenju prinosa. Naglo iznošenje iz plastenika i sadnja u baštu može dovesti i do propadanja mladih biljčica. Baštovane koji preskoče kaljenje često iznenadi „spaljen“ rasad. Biljke nisu bolesne već su im listovi, iako sunce i nije jako, puni ožegotina koje mogu i da ih osuše.

Tako put rasada, posebno toploljubivog povrća kakvi su paradajz i paprika, iz veštačkih uslova plastenika i leja do prirodnih u bašti, vodi preko kaljenja. Kako bi se smanjio stres zbog presađivanja, bašte pod krovom se otvaraju, prvo samo čeone strane u određeno doba dana i na kratko, a posle se to vreme produžava na čitav dan, dižu se i bočne strane i tek kada se biljke prilagode uslovima spoljne sredine, spremne su za rasađivanje.

Tokom kaljenja pažnju treba obratiti na temperaturu i ne raditi kada je suviše hladno. Minimalna dnevna temperatura ne sme da padne ispod 12 stepeni, a noćna ispod 5. Od kaljenja ne treba odustati, samo valja sačekati da temperatura poraste. Dok se rasad privikava na nove uslove, mora se započeti lagano zasušivanje supstrata. Prvo se poveća norma zalivanja, ali se smanjuje njihov broj.

Zasušivanje je neophodno da bi se smanjio stres zbog temperaturnog kolebanja i kako bi se koren mlade biljke što bolje razvio. Istovremeno, u samoj biljci smanjuje se sadržaj vode, a povećava suva materija. Biljka postaje jača i otpornija. Nekoliko sati pre presađivanja na stalno mesto, mlade biljke valja dobro zaliti kako bi se što lakše vadile iz kontejnera ili saksije. Na ovaj način će se žilice korena manje oštetiti.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno