Prodajna cena prasića i jaganjaca pala pre Prvog maja

Stočna pijaca u Ristovcu, kod Vranja, je i pred Prvi maj, bila puna stoke koju su stočari iz okolnih bujanovačkih i vranjskih sela dovezli na prodaju. Među njima najviše je bilo prasića i jaganjaca.

Imajući to u vidu i Dejan Stanojković iz sela Milanovo je dovezao na prodaju šest prasića težine od 25 pa do 33 kilograma, nastalih ukrštanjem rase pijetren i jorkšir. Oni koji su hteli da ih kupe ponudili su mu pijačnu cenu od 400 dinara za kilogram žive vage. Iako je smatrao da je nepovoljna jer je koncentrat u međuvremnu mnogo poskupeo, pristao je na prodaju.

– Planirao sam da se uzgojem prasića bavim mnogo ozbiljnije, ali s obzirom na trenutnu cenu moraću te planove da odložim – ističe Dejan.

Sa prodajom nije imao mnogo sreće njegov komšija Zoran Stošić, koji je dovezao dve svinje od po sedamdesetak kilograma. Kao i drugi stočari bio je ubeđen da će brzo da ih proda s obzirom da se bliže 1. maj i Đurđevdan i veća je potražnja.

– Cena svinja ove težine iznosi 350 dinara po kilogramu žive vage. Međutim, kupci više kupuju one mnogo manje jer im za njih treba i manje para – kaže Zoran ističući da se svinjarstvom bavi punih petnaest godina. Sada, je međutim, na tržištu mnogo manje kupaca od ponuđača, čemu su kumovali i veliki trgovinski lanci u kojima ima mnogo uvezenog mesa. 

Problem je imao i Miloš Đorđević iz Gornjeg Vrtogoša, koji je kupcima nudio svinju tešku oko 200 kilograma. Za kilogram žive vage tražio je 270 dinara, ali nije bilo mnogo interesenata.

– Sve ovo što se događa na tržištu govori da se sa strane uvozi mnogo mesa, a što se negativno odražava na stočarsku proizvodnju – priča Miloš.

Prodajom nisu mogli da se pohvale i prodavci jaganjaca, koji su imali veću potražnju pred Vaskrs i zato su spustili cenu ispod pet evra za kilogram.

Tik uz ovu stočnu pijacu nalazi se i zelena pijaca na kojoj se kupci redovno snabdevaju voćem i povrćem, po mnogo nižoj ceni nego na pijacama u Bujanovcu i Vranju. Zbog toga se na njoj prvo rasproda ona roba koja je jeftinija od one na okolnim pijacama poput pasulja koji se prodavao po ceni od 400 dinara za kilogram, sir je stajao 700, deset komada jaja od koka koje trče po dvorištu koštala su 200 dinara, dok je cena flaše od dva litra tek pomuženog kravljeg mleka iznosila 200 dinara. Mnogi nisu propustili priliku da svoje ukućane obraduju jagodama, uprkos tome što je kilogram koštao 400 dinara. Uz ovu robu u njihovim cegerima našao se i po koji koren rasada paradajza koji je stajao 50 dinara, a paprika 30.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime