Proizvodnja praziluka se isplati

Praziluk može da se sadi direktnom setvom i iz rasada. Povrtar iz Paraćina Jovan Aranđelović, koji se godinama bavi uzgojem praziluka i drugog luka, sadi ga iz rasada.

– Početkom marta se zaseje rasad. Samo za nicanje mu treba od dve do tri nedelje, a rasađuje se nakon 6 do 8 nedelja. Kada pristigne za rasađivanje, skrati se donji deo korena rasada. Skraćuje se i lišće, da ostane samo 2 do 3 prava lista. Pri rasađivanju debljina donjeg dela stabla treba da bude oko 1 cm – kaže Aranđelović.

Zaštita od lukove muve i plamenjače

Praziluk se do polovine maja rasađuje u redove. Razmak između redova je od 50 do 60 cm, navodi ovaj povrtar, a rastojanje između stabljika u redu je od 10 do 20 cm. Sadi se na zemljištu koje je đubreno stajnjakom i koristi se oko 500 kg veštačkog NPK đubriva. Ta priprema se radi u aprilu, a rasađivanje je u maju. Prvi praziluk stiže za berbu krajem septembra i u oktobru.

– Praziluk traži dosta vode. Koristim sistem kap po kap i zaliva se svaki drugi ili treći dan. Tokom vegetacije obavljaju se i dve preventivne zaštite od crva i od rđe lista. Dok raste praziluku se skidaju listovi za 15 do 20 cm, mi to zovemo českanje, da bi donji beli deo stabla bio deblji. U vreme kada se praziluk vadi trebalo bi da beli deo bude debljine od 5 do 8 cm – ističe Aranđelović.

Praziluk zahteva zaštitu od štetočina i bolesti.

– Potrebna je zaštita od lukove muve i od plamenjače. Neki preparati za zaštitu su ukinuti, pojavljuju se neki novi i to sve treba pratiti. Ne koristim zaštitu od korova, radim međuredno okopavanje pošto se praziluk zagrće da bi imao što veći donji beli deo – kaže ovaj povrtar.

Praziluk može da poraste u visinu od 80 do 100 cm. Sadi se što dublje da bi beli deo biljke bio što veći.

Holandski hibrid bolji od domaćeg

– Praziluk se vadi u oktobru i novembru, u vreme kada se prodaje kupus za kiseljenje. Ja i proizvodim praziluk da bih upotpunio ponudu na pijaci tokom jeseni i zime. Kada se praziluk vadi, skraćuje se korenov sistem, znači žile se skrate i skraćuju se listovi za oko 20 cm ako ide odmah u prodaju. Ja tako radim, jer ga odmah iznosim na pijacu. Inače, može da se ukopa u zemlju, da se ubaci u trapove i da tako prezimi zimu. Obično ga prodavci čuvaju za Božić i za vreme posta jer je tada najtraženiji. U plastenicima se vezuje u veze i ukopava u zemlju pa se zaliva da bi se održao do proleća. Ja nemam uslova za to pa ga i nemam u većim količinama – objašnjava Aranđelović.

Ovaj povrtar sadi sortu kamuš, holandskog semena.

– Reč je o dobrom hibridu. Postoji i domaći praziluk ali se ovaj strani pokazao kao bolji. Prinos je od 25 do 30 tona po hektaru. Isplati se uzgoj praziluka, jer poslednjih nekoliko godina su bili dobri prinosi i praziluk ima dobru cenu – kaže Aranđelović.

Naš sagovornik dodaje da za direktnu setvu koristi pneumatske sejalice, ali da niko drugi u Pomoravskom okrugu ne koristi taj način proizvodnje. Za takav način setve potrebna je dobra priprema zemljišta, a proizvodnja je zahtevnija.

Piše: Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar