Насловна РАЗНО Prvi u Evropi po proizvodnji dunja

Prvi u Evropi po proizvodnji dunja

514

Sveže dunje predstavljaju malo izvozno tržište, vredno svega oko 30 miliona evra gde Turska i Holandija zajedno učestvuju sa dve trećine u ukupnom svetskom izvozu. No, i na tako malenom tržišnom segmentu Srbija se nalazi na 14 mestu.

-Izvoz kukuruza, pšenice, malina, jabuka, breskvi, jagoda poznat je svakom stanovniku Srbije. Čuli su i za pečurke, trešnje višnje… A, šta je sa dunjama? Da li je poznato da je Srbija deseta u svetu prema njihovom rodu? Srbija je prva u Evropi po proizvodnji dunja, ispred Španije. U Turskoj, pretpostavljamo da najvećim delom ovo voće rađa u njenom azijskom delu, kaže analitičar i publicista Branislav Gulan.

Prema njegovim rečima, sveže dunje predstavljaju malo izvozno tržište vredno svega oko 30 miliona evra gde Turska i Holandija zajedno učestvuju sa dve trećine u ukupnom svetskom izvozu. No, i na tako malenom tržišnom segmentu Srbija se nalazi na 14 mestu, a puno evropskih zemalja je ispred nje mada ima manju količinu godišnjeg roda. Da li je to posledica korišćenja dunje u Srbiji za spravljanje pića i džemova u ličnoj režiji ili su razvijene zemlje u EU samo reeksporteri tuđih dunja, nije poznato.

Kao i kod desetina drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbija se registrovala u svetskom izvozu i to na relativno visokom mestu, zahvaljujući izvozu u Rusku Federaciju koji je otpočeo tek 2015. godine. Dunje se tradicionalno izvoze u Bosnu i Hercegovinu.

-Selo Tavnik kod Kraljeva poznato je po proizvodnji dunje. Na preko 300 hektara ova vrsta voća gaji se u Tavniku a voćari tvrde da je baš njihova dunja jedna od najkvalitetnijih koja se može naći na domaćem tržištu. Zbog specifičnog sastava zemljišta, geografskog položaja i ruže vetrova koja pogoduje voćnjacima, selo Tavnik je poznato po proizvodnji dunje. Na domaćem tržištu preko 60 odsto dunje dolazi upravo iz voćnjaka koji se nalaze u ovom selu, a skoro svako domaćinstvo ima na svojim hektarima upravo ovo voće.

-Dunja je zahtevna voćka pa je potrebno da prove­dete dosta vremena u voćnjacima i da stalno proveravate da li je plod zahvatila neka bolest, kaže tavnički voćar Vlada Obradović.

J. Bajšanski