Prvo berba, pa zaštita krastavca

Tokom jula meseca usevi krastavca se nalaze u fazi cvetanja i razvoja plodova. U proizvodnji se nastavlja zaštita ukoliko su prisutni simptomi infekcije prouzrokovačem plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis) primenom nekog od fungicida:

  • Infinito SC, Magnetic (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) u količini 1,4 do 1,6 l/ha (karenca 3 dana)
  • Orvego (a.m. ametoktradin + dimetomorf) u količini 0,8 l/ha (karenca 1 dan).
Plamenjača krastavca (Pseudoperonospora cubensis) Foto: Christian Hummert (Ixitixel) wikimedia.org

Ukoliko se pregledima biljaka registruje prisustvo tripsa (Thysanoptera) preporučuje se sprovođenje tretmana primenom nekog od insekticida:

  • Exirel (cijantraniliprol) u količini 0,75 l/ha (karenca 1 dan),
  • Laser 240 SC (spinosad) u količini 300-400 ml/ha (karenca 3 dana).

U usevima gde je berba u toku preporučuje se prvo sprovođenje berbe, a onda sprovođenje hemijskih mera zaštite.

Tekst: Aleksandar Zdravković, inžinjer zaštite voća

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime