Put do berbe kraći preko rasada

Iskusniji povrtari dobro znaju da se vreme od setve do berbe povrća značajno skraćuje uzgojem preko rasada. Proizvodnjom povrća preko rasada omogućuje se uspešno gajenje toploljubivih vrsta u kontinentalnim uslovima, jer se skraćuje potrebno vreme za rast biljke na otvorenom polju.

U našim agroekološkim i klimatskim uslovima povrće se proizvodi preko cele godine. To znači i da se rasad gaji u različito vreme, i vremena setve se razlikuju u zavisnosti od rokova proizvodnje. Da ne bi gubili vreme i za svaki setveni rok pretraživali internet, dosađivali prijateljima ili pravili sopstvene tablice, donosimo vam podsetnik za sve poslove vezane za ovu temu. Preuzeli smo ga iz knjige “Kvalitetan rasad – uslov uspešne proizvodnje povrća” autora dr. Vladana Markovića, profesora u penziji Poljoprivrenog fakulteta u Novom Sadu.

Kakav treba da bude rasad kupusa možete pročitati u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite  na naše internet izdanje…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno