Radiša skuvao 103 kilograma kačamaka u Kragujevcu!

Radiša Radosavljević, iz sela Medveđa kod Despotovca, napravio još jednom na Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu gigantski kačamak, kojim su se sladili posetioci. Ovo je peti put da nacionalni rekorder u skuvanom kačamaku obara sopstveni rekord. Prošle godine je skuvao 101 kilogram, a širina razlivenog kačamaka je bila 177 centimetara.

Ove godine u kazanu je bilo 103 kilograma, a prečnik kačamaka na stolu bio je oko 180 centimetara. Za kačamak je ove godine koristio projino brašno od kukuruza hibrida NS609P, koji uzgaja na svojim njivama u resavskom kraju.

– U 79 litara vode sipali smo kilo soli i 2 litra suncokretovog ulja. To prvo provri, a zatim smo dodali oko 50 kilograma projinog brašna mlevenog na vodenici potočari. Vreme kuvanja zavisi od vatre, da li je kazan na drva ili na plin. Otprilike ova količina je skuva oko jednog sata uz stalno mešanje, da ne zagori. Kačamak se potom razliva i najbolje ga je jesti uz prevreo kravlji sir – kaže Radiša Radosavljević.

Radiša je poznati ratar, koji sa porodicom gaji žitarice na oko 30 hektara i dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad. Kuvanje kačamaka na sajmu poljoprivrede je za njega zadovoljstvo i vrsta promocije ratarstva i tradicionalne hrane.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno