Radiša Radosavljević, iz sela Medveđa kod Despotovca, napravio još jednom na Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu gigantski kačamak, kojim su se sladili posetioci. Ovo je peti put da nacionalni rekorder u skuvanom kačamaku obara sopstveni rekord. Prošle godine je skuvao 101 kilogram, a širina razlivenog kačamaka je bila 177 centimetara.

Ove godine u kazanu je bilo 103 kilograma, a prečnik kačamaka na stolu bio je oko 180 centimetara. Za kačamak je ove godine koristio projino brašno od kukuruza hibrida NS609P, koji uzgaja na svojim njivama u resavskom kraju.
– U 79 litara vode sipali smo kilo soli i 2 litra suncokretovog ulja. To prvo provri, a zatim smo dodali oko 50 kilograma projinog brašna mlevenog na vodenici potočari. Vreme kuvanja zavisi od vatre, da li je kazan na drva ili na plin. Otprilike ova količina je skuva oko jednog sata uz stalno mešanje, da ne zagori. Kačamak se potom razliva i najbolje ga je jesti uz prevreo kravlji sir – kaže Radiša Radosavljević.

Radiša je poznati ratar, koji sa porodicom gaji žitarice na oko 30 hektara i dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad. Kuvanje kačamaka na sajmu poljoprivrede je za njega zadovoljstvo i vrsta promocije ratarstva i tradicionalne hrane.
Tekst i foto: Biljana Nenković