Radni konji zahtevaju posebnu negu

Značaj konja u pojedinim, nepristupačnim delovima, ne treba ni apostrofirati, već gledati kako da se maksimalno iskoristi njihova snaga i spretnost, uz maksimizovanje profita od delatnosti koja se obavlja uz njihovu pomoć, što su najčešće poljoprivredni i radovi u šumi. Maksimalne performanse radnog konja zavise od genetike, a od spoljašnjih inputa – ishrana je glavna karika.

Ishrana radnih konja jedna je od najvažnijih postulata njihovog uzgoja. S jedne strane hraniva obezbeđuju neophodne hranljive materije za rast i razvoj, oporavak oštećenih tkiva i mišića, obezbeđuje dobru kondiciju ovih životinja. Hraniva moraju biti čista, bez prisustva plesni, mikotoksina i teških metala. Moraju da sadrže sve neophodne materije za težak fizički posao koji obavljaju.

Rad konja može da se podeli na lak, srednje težak i težak, u zavisnosti od težine posla koju obavlja. Zato je i ishrana prilagođena ovom zahtevu. Tako konji koji se koriste za lak rad troše svega 7 MJ energije, sa mogućnošću variranja koja idu i do 15 MJ (gornja granica). Srednje težak rad nosi uvećanje energije izražene u MJ do 300% u odnosu na laki, pa tako on ukupno iznosi od 15 do 21 MJ energije.

Kada se radni konj upregne u težak rad, utrošak energije iznosi preko 21 MJ, a krajnji broj zavisi od stepena težine teškog rada. I u ovom slučaju povećanje u odnosu na prethodni rad (srednje težak) može da ide i do 300%.

Treba biti pažljiv i obazriv prema životinji koja se upreže u rad. Nenaviknute životinje treba postupno navikavati na težak i srednje težak rad, dok životinje koje imaju zdravstvenih problema obavezno izostaviti iz programa rada. To, u svakom slučaju, zavisi od ozbiljnosti problema sa kojim se suočava konj.

Ugljeni hidrati, kao najvažnija hranljiva materija koja obezbeđuje energiju u ishrani radnih konja, veoma su značajni. Masti, sa druge strane, igraju malu ulogu, jer je njihova ukupna količina unutar obroka sasvim mala, tako da ne popunjava u značajnoj mjeri energetske potrebe životinje.

Ugljeni hidrati za konje se obezbeđuju iz dva glavna izvora: od sena i iz koncentrovanih hraniva.Seno je odličan izvor ugljenih hidrata. Skroba gotovo i da nema pa se on mora obezbediti iz koncentrovanih hraniva.

U tu svrhu se najčešće primenjuje dohrana žitaricama, u prvom predu ovsom, pa kukuruzom i ječmom dok se primena pšenice i raži ne preporučuje.

Proteini imaju nezamjenjljiv uticaj na rast i razvoj još neformiranih konja, kao i anaboličku ulogu, jer popravljaju tkivo, povećavaju sadržaj mišićne mase u ukupnoj telesnoj masi, obezbeđuju sitnost konja i imaju ulogu u modulaciji imunog sistema. Glavni izvori proteina kod radnih konja mogu biti soja, suncokret, lanene pogače, stočni kvasac.

Uljana repica, na primer, ima negativan uticaj zbog goitrogena i eruka kiseline. Takav hranljivi profil uljane repice ne odgovara ni mnogim preživarima, a kamoli konjima. Hraniva životinjskog porekla su u zemljama članicama EU zabranjena.

Prilikom hranjenja radnih konja posebnu pažnju treba obratitti na odnos kabastih i koncentrovanih energetskih hraniva. Kod konja koji se koriste za lakši rad nema problema da seno bude gotovo pa i jedino u obroku. To naročito važi u slučaju da je seno kvalitetno i da ima visok sadržaj višegodišnjih leguminoza (na primjer bele deteleine ili lucerke). Sa druge strane, što je rad teži to treba smanjivati procenat kabastih i povećavati procenat koncentrovanih energetskih hraniva.

Ako se konj priprema za brz ali intenzivan rad, najbolje je da dobije veće količine skroba i šećera. Tad je i raspon od hranjenja do rada nešto manji.

R. D. J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18