Radovi u povrtnjaku

I u danima odmora za baštovane nema lenstvovanja. Treba napraviti plan setve povrtarskih vrsta za čitavu vegetaciju, kojim redom ćete sejati, koje povrće će ići na koju leju, koja vrsta će koju zameniti u drugoj setvi…

Popravljaju se stare ili pripremaju nove tople leje.

U drugoj polovini meseca može da se počne i sa setvom ranog povrća, koje ćete rasađivati u grejane plastenike.

Zbog blagih zima negrejani plastenici su puni i tokom zime. U njima se gaje crni luk, salata, spanać, rotkvice, krompir za „mlado“, celer, karfiol, šargarepa. Za svaku sigurnost treba pripremiti i agrotekstil kako bi se povrće, čim meteorolozi najave niske temperature, blagovremeno zaštitilo.

Trebalo bi da se pregleda uskladišteno povrće, da se izbaci natrulo, a korenovi i krtole koje su ga okruživali, čak i bez vidljivih simptoma truleži, izdvoje sa strane kako bi se što pre potrošili.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18