Ratluk je omiljeni slatkiš širom Balkana, Bliskog istoka i Turske. Ova meka, slatka poslastica najčešće se poslužuje uz kafu ili čaj, kao simbol gostoprimstva i uživanja u sitnim zadovoljstvima.
– Ratlux brend je ratluk prilagođen sopstvenim potrebama. Napravila sam sopstvene ukuse koje sam zaštitila na tržištu Srbije, a u planu mi je da to i proširim. Imam određene premium ukuse, unapređene u odnosu na ratluk koji već postoji širom sveta. Ovaj luksuzni ratluk je dopunjen odabranim prirodnim sastojcima. Ja sam malo izmenila recepturu ratluka i pravim ga u Turskoj – priča vlasnica i tvorac Ratlux brenda, Ana Dimitrijević.

Beograđani mogu uživati u pet ukusa a to su: orjent lešnik (ratluk obložen lešnikom sa marmeladom od crnog duda, kremom od lešnika i lešnikom), crveni velvet (ratluk obložen crvenim velvet kolač prahom sa kremom od lečnika i pistaćima), šumski pistać (ratluk obložen divljim šimširom i pistaćima sa kremom od lešnika i bademom), čoko oreo pistać (ratluk obložen čokoladom sa oreolom, kremom od lešnika i pistaćima), dupli pistać (sultanski ratluk premazan nerendanim pistaćima sa ukusom nara i pistaćima), zatim kadaif (ratluk obložen mešanim orašastim plodovima), ružin opijum (ratluk obložen laticama ruža sa ukusom nara i pistaćima), oreol pistać (ratluk obložen oreolom sa ukusom nara i pistaćima), zeleni velvet (ratluk obložen zelenim prahom velvet kolača sa ukusom nara i pistaćima) i pistaći badem (ratluk obložen mrvljenim bademom i pistaćima).

– Ako uzmemo da je samo možda 15 odsto ljudi u Srbiji uopšte posetilo Tursku, koji procenat njih je uopšte probalo ratluk na ovaj način tamo? Tako da se on baš razlikuje sa svim tim kremastim dodacima koje ima unutra. Kad ljudima kažemo ratluk, oni uglavnom očekuju onu vodenu ružu ili da u vodenoj bazi ima pistaća, ali ovde su sad već kremasti ukusi. Receptura se sastoji od vode, šećera i skroba. Najnoviji mi je ratluk bez dodatka šećera. Ideja je bila da se ljudima koji vode računa i ne unose šećer uopšte ili dijabetičarima približim ovaj proizvod, Znači nema dodatka šećera, već deo slatkog je urma, pa ima taj prirodni šećer – ističe ona.

Ana dodaje da je na ideju o ratlucima došla u Sarajevu.
– Kada sam ušla u Baščaršiju i kada sam videla kako je sve šareno, i prepuno slatkiša koje ja obožavam, odlučila sam da radim ratluke na svoj način. Ja sam Tursku prešla uzduž i popreko, ali takav ratluk nikada nisam probala. Prvi put sam ga probala u Sarajevu. I tako se rodila ideja. Moram otkriti da je moj ratluk konzumirala i holivudska ekipa koja je nedavno kod nas snimala seriju “Robin Hud”. Stvarno su svi bili oduševljeni mojim slatkišima. Nadam se da ću još neki ukus uskoro promovisati, ali otom potom.
Tekst i foto Dijana Maksimović



