Rod u rukama vinogradara

Rodnost je jedna od najvažnijih karakteristika sorti vinove loze. Upoređivanje sorti u ovom pogledu moguće je samo u istim uslovima i u istoj godini. Za postizanje što većih i svake godine približno podjednakih prinosa grožđa dobrog kvaliteta korisno je poznavati procese obrazovanja generativnih organa vinove loze i faktora koji na njih utiču. Na taj način mogu se stvoriti povoljniji uslovi za formiranje većeg broja rodnih okaca na lastarima, odnosno cvetnih začetaka u njihovim pupoljcima, što predstavlja prvi preduslov za postizanje visokih prinosa.

Stvaranje začetaka cvasti i njihovo diferenciranje zavise od sorte, klimatskih uslova, uslova ishrane, agrotehničkih mera, lozne podloge, oblika čokota itd. Kilmatski uslovi, uglavnom toplota, svetlost i vlaga neophodni su za fotosintezu. Oni se menjaju zavisno od geografske širine, nadmorske visine, odnosno nisu isti ni u istom mestu svake godine, pa se prema tome stvaraju i više ili manje povoljni uslovi za diferenciranje okaca. U proleće i jesen su obično manje povoljni uslovi nego leti, pa je i formiranje okaca sporije. Povišena fiziološka vlažnost i slabija svetlost u proleće omogućavaju prvenstveno porast lastara, a manje diferenciranje okaca.

Svetlost utiče na tok svih faza vegetacije. U uslovima gde je ona povoljnija razviće vinove loze će se pravilnije odvijati. Brojnim zapažanjima je utvrđena direktna zavisnost plodonošenja vinove loze od stepena osvetljenosti. S obzirom na to da je pri povoljnijoj sunčevoj svetlosti intenzivnija fotosintetska aktivnost listova, bolje je i snabdevanje čokota hranljivim materijama, a samim tim je i uspešnije diferenciranje okaca i formiranje većeg broja začetaka cvasti. Iz tih razloga povećava se i rodnost vinove loze. Kod čokota zasenjenih drvećem, građevinama ili sličnim objektima rodnost je manja. Kada je osvetljenost čokota veoma mala razvijaju se sitni listovi, članci lastara se izdužuju, a lastari postaju tanki i žućkaste boje i na njima se ne razvijaju normalno cvasti i grozdovi, pa ni rodna okca. Izduživanjem članaka lastara čokot teži da svojim delovima dospe do normalne osvetljenosti. U uslovima jake zasenjenosti, naročito u gustom sklopu, lastari zbacuju listove, a ostaju samo oni blizu vrhova do kojih dopire nešto svetlosti.

I pored toga što se smatra da je vinova loza relativno otporna na sušu i da je bolje podnosi zahvaljujući dubokom prodiranju korena u zemljište, ne treba zapostaviti činjenicu da u uslovima povoljne vlažnosti zemljišta i vazduha daje bolje rezultate. Često se navodi da je u savremenom vinogradarstvu obezbeđenje dovoljne vlažnosti je jedan od preduslova za visoke i stabilne prinose. Stručnjaci koji su ispitivali uticaj navodnjavanja na vinovu lozu konstatovali su povećanje prinosa. U godini kada je ova mera primenjena povećanje prinosa je postignuto uglavnom povećanjem krupnoće bobica i grozdova. Takođe, rod je bio veći i naredne godine, jer su stvoreni povoljniji uslovi za formiranje većeg broja začetaka cvasti u pupoljcima.

Prema navodima u literaturi, velika vlažnost vazduha nepovoljno utiče na stvaranje rodnih okaca, dok suvlji vazduh sa umerenom vlažnošću zemljišta povećava koncentraciju ugljenih hidrata u ćelijama, a time i rodnost okaca. Zbog toga je navodnjavanje vinograda u suvim krajevima veoma značajno za povećanje prinosa. Korisno je ne samo za tekuću, nego i za narednu godinu, jer utiče na bolje formiranje i diferenciranje okaca.

Foto: Pixabay

Stvaranje začetaka cvasti u pupoljcima i stepen njihove diferenijacije zavise i od intenziteta porasta lastara. U povoljnim uslovima sredine normalan porast lastara i broj rodnih pupoljaka, kao i broj i veličina cvasti u pupoljcima su u pozitivnoj korelaciji. Ovaj odnos postaje negativan u uslovima kada je u vreme formiranja i diferenciranja okaca porast lastara suviše intenzivan i veoma spor.

Porast lastara i plodonošenje moguće je regulisati agrotehničkim merama. To su zelena rezidba, đubrenje, navodnjavanje, obrada zemljišta itd. Tako, na primer, odstranjivanje nerodnih i nepotrebnih lastara sa čokota, zatim njihovo prekraćivanje u toku vegetacije imaju za cilj da se hrana za porast lastara iskoristi za formiranje i diferenciranje okaca. Korisno je i prihranjivanje vinograda pre i posle cvetanja.

Na formiranje roda utiču lozne podloge, ali i oblici čokota. Prema navodima stručnjaka, zapaženo je da oblici čokota sa visokim stablom imaju veći broj cvasti u pupoljcima nego oni sa niskim stablom. Ovo se tumači većom količinom rezervnih hranljivih materija u čokotima sa visokim stablom i boljim uslovima za koordiniranje porasta lastara i plodonošenje.

Zaperci takođe pozitivno utiču na formiranje zimskih okaca i stvaranje začetaka cvasti u njihovim pupoljcima. Neka ispitivanja su pokazala da je bila veća rodnost zimskih okaca kada su na glavnim lastarima bili zaperci. Dobri rezultati su postignuti i onda kada su zaperci prekraćivani uz ostavljanje četiri do pet listova.

Stručnjaci navode da su zaperci tzv. lastari drugog reda, korisni za čokot. Njihovi listovi su mlađi i imaju veću fotosintetsku aktivnost od starih listova na osnovnim lastarima. Zbog toga se smatra da stvaraju veće količine organske materije i doprinose boljoj diferencijaciji i rodnosti zimskih okaca, ishrani grozdova i većem sadržaju šećera u grožđanom soku. Značaj im je naročito velik u drugoj polovini vegetacionog perioda. Od sredine leta, fotosintetska aktivnost njihovih listova je znatno veća nego aktivnost donjih i srednjih listova na glavnim lastarima. U godinama sa pojavom nepogoda značaj zaperaka raste, jer se oni koriste za obnovu vegetativnog i rodnog potencijala čokota oštećenih mrazom, gradom i dr.

S. Malinović 

Dobro jutro broj 541 – Maj 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo