Ručnim radom i unikatima čuva tradiciju

ju

Da biste bili čuvar tradicije, ne morate da budete umetnik. Dovoljno je da se bavite ručnim radom, kao što to čini Mirjana. Njeni šalovi, kape i džemperi ne greju samo zbog tople vune.

Mirjana Mihailović plete od petnaeste godine. Zanat je učila od majke, a plete sve – džempere, bluze, trake za kosu, rukavice, čak i kupaće kostime…

– Ja sam tada u nekom svom svetu mašte, meni su zaposlene ruke, zaposlen je moj mozak, jedan mir u duši koji ja vama ne mogu da opišem, to je nešto što se može doživeti samo kada uzmete iglu u ruke – priča Mirjana.

Pletenje joj je, kaže, primarni hobi, dok je heklanje posebno inspiriše, a i brže se radi.

Za jednu traku joj je potrebno dva do tri sata, a za jedan džemper nedelju dana. Najmanje voli da radi rukave.

– Rukavi su mi nekako nešto što uvek mora da stoji idealno, na ramenima, a kod pletiva, treba stvarno majstorsvo da se rukav uradi onako kako bi stvarno trebalo da bude – kaže Mirjana.

Svaki odevni predmet je unikatan, ne radi po porudžbini, već onako kako je u tom trenutku inspiriše predivo.

Da se oglašava na društvenim mrežama, lakše bi dolazila do kupaca, ali Mirjana prodaje po preporuci.

– Prvenstveno mi je želja da mladi ljudi ponesu ručne radove, jer smatram da je to nešto što je tradiocionalno za našu zemlju, poput Turske gde je to jako poštovano i cenjeno znanje, kod nas je to malo zapostavljeno. Ljudi su željni novih brendova svi liče jedne na druge, malo je unikatnih devojaka na ulici – kaže Mirjana.

Sve je manje onih koji neguju ovaj stari zanat, kao i onih koji nose ovakvu garderobu. Zato se za ovaj posao ne može reći da je isplativ, već se radi isključivo iz ljubavi, tvrdi ona.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle