Sasa tera stres i smiruje nerve

Sasa ili šumarica (Anemone) je rod od preko 120 vrsta cvetnica, višegodišnjih biljaka iz porodice ljutića, koji rastu na Mediteranu, u maloj Aziji, južnoj Evropi i Kini. Stari Rimljani su od nje pripremali lek za groznicu, a Indijanci za ubodne rane. Raste u mnogim zemljama i zato postoje različita verovanja o njenom poreklu.

U narodnoj medicini se upotrebljava nadzemni deo, a bere se od aprila do juna, dok cveta.

Naučno je dokazano da biljka ima umirujuće dejstvo, a koristi se i za ublažavanje bolova. Danas se u alternativnoj medicini najviše koriste žuta šumarica i velika sasa. One poboljšavaju cirkulaciju i leče razne upale. Od cvetova se pravi tinktura. Velika sasa je korisna za nervni sistem, deluje smirujuće, „tera“ stres i štiti nerve. Pozitivno deluje na autonomni nervni sistem i pomaže pravilnom funkcionisanju unutrašnjih organa.

Pomaže i kod upala disajnih puteva, velikog kašlja, bolesti kod starih ljudi, ublažava grčeva žučnih puteva, creva i stomaka. Koristi se još i kod reume, gihta, upala vena, hladnih ruku i nogu.

Naša narodna medicina preporučuje hladan napitak od velike sase, koji se priprema tako što se dve kašičice sitno izmrvljene biljke preliju s 300 ml hladne vode i ostavi da odstoji jedan dan. Proceđeni napitak se pije u malim gutljajima tokom jednog ili dva dana.

Napitak se može pripremiti i po drugom receptu. Jedna supena kašika suve herbe velike sase prelije se s 500 ml vrele vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Od proceđenog napitka pije se po jedna čaša tri puta dnevno pre jela. Pošto je utvrđeno da su neke vrste sase kao sveže otrovne, a da se otrov gubi kada se herba osuši, njene lekovite benefite treba koristiti samo uz konsultaciju s lekarom. Nikako ne bi smele da je koriste trudnice i osobe koje imaju probleme s crevima, želucem i bubrezima.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo