Setva u Toplici pri kraju

Jesenja setva ozimih kultura na području Topličkog okruga je pri kraju, a od planiranih 8.000 hektara, posejano je 80 odsto te površine.

U prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi kažu da će i ove godine najveći zasadi biti pod pšenicom, dok će na manjem delu, od oko 1.500 hektara, biti zasejana ostala ozima strna žita.

Poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da optimalan rok za setvu u Toplici polako prolazi, a da ratari koji do sada to nisu uradili povećaju količinu semena bar za 10 odsto od propisane, prenose Južne vesti.

– Lepo vreme, sunčani dani i visoke dnevne temperature za ovo doba godine ne pogoduju setvenim radovima, jer je zbog dugotrajnog perioda bez kiše zemlja ostala suva i tvrda za oranje. Zato je neophodno da se ozime kulture poseju pre kiše i očekivano hladnog vremena – kažu u prokupačkoj poljoprivrednoj službi.

Dodaju da ratari koji su obavili sve agrotehničke mere, upotrebili predviđene količine mineralnih đubriva i koristili deklarisano seme mogu biti zadovoljni, ali im se preporučuje da svoje parcele pregledaju u narednom periodu, kako bi na vreme uočili eventualnu pojavu lisnih vaši i drugih bolesti.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18