Sirće od šumskog voća uvek drugačijeg ukusa

U  prvi mah sam pomislila da je vodnjika, na drugi vidim sirće od šumskog voća. Istog onog koje ide i u vodnjiku, a ipak drugačije je. Razliku u procesu pravljenja mi je objasio proizvođač Konatarević.

– Prvi deo je da se skupe sirovine, šipurak, divlja jabuka, mušmula, glog, dren i trnjina. To se stavi da fermentiše sa medom i ta procedura traje mesec ipo dana u zavisnosti od spoljne temperature. Zatim ga cedimo i kad prođe osnovna fermentacija iz pića u sirće prođe još nekoliko meseci kada se dobije finalni proizvod. Fermentacija je u plastičnim bačvama, za sada – kaže proizvođač, i na konstataciju da su namirnice slične kao za vodnjiku, objašnjava:

– Slična je procedura i namirnice su slične kao i kod vodnjike, samo vodnjika je alkoholno piće i proces se zaustavlja kod alhokolne fermentacije, a ovo se produžava. U vodnjiku ide mnogo vode, a ovde mnogo više voća i manje vode. Koliko će se sirćeta dobiti zavisi, treba dosta sirovine koje hvala bogu kod nas ima – ono što je spedifičnost ovog sirćeta je da nikada neće imati isti ukus. On zavisi od sezone i koliko koga voća ima.

– Ove godine nije bilo drena, malo je izmrzao i bila je suša, pa je ove godine manje rodio i manje ga je bilo u sirćetu. Zanimljivost je što nikad ne znaš kakav će ukus biti, trenutno u ovom koji imam i koje sam ranije pravio baš preovladava dren – rekao je Konatarević.

Tekst i foto:  Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime