Sirupom od bombona napravio maketu Hrama Svetog Save

Pančevački pekar Miloje Marjanović napravio je od testa pola metra visoku i 23 kilograma tešku maketu Hrama Svetog Save.

Malo umetničko delo trebalo je da krasi božićnu česnicu hrama, ali je ove godine zbog epidemije nisu mesili za građane. 

Za pravljenje makete od testa velelepnog hrama Svetog Save, Pančevcu Miloju Marjanoviću je bilo potrebno pet dana i pomoć jednog mlađeg kolege.

Umesio je, kako kaže samo brašno, vodu i malo soli, ali je od toga napravio umetničko delo, sa bezbroj detalja i – vredno divljenja.

„Sklapa se i lepi bombonskim sirupom. Posle se to, kad se stegne, prelepi novim testom i onda se ukrašava. Tamnija boja je od kakaoa, a prehrambene boje plavu i zelenu sam mešao da bih dobio tu tirkiznu, kao što su prave kupole hrama“, objasnio je pekar Miloje.

Miloje je 40 godina radio u pančevačkoj Pekari i sada se sprema za penziju. I prethodnih godina je učestvovao na takmičenjima i pravio skulpture od testa, a za slavski kolač, vodenicu i manastir Gračanicu osvajao je i nagrade.

Međutim, najviše ceni upravo svetosavski hram u Beogradu, koji je poslednji napravio.

„To je verovatno jedan hram, koji je u Evropi najveći i nešto najlepše što može da bude. Normalno je da svako teži da napravi ovako nešto da svako vidi“, dodao je Miloje.

Najveći izazov je bio napraviti strukturu koja će da stoji i nije lako osušiti testo tačno kooliko je potrebno za to.

Miloje bi želeo da uradi još skulptura, koje će odražavati našu tradiciju, a najviše mu se dopadaju srpski manastiri.

Izvor: RTS/ Danica Jovanović

Foto: Hram Svetog Save                                

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno