SKLADIŠTENJE I ZAŠTITA ZRNASTE HRANE: Suzbiti žiške, moljce i glodare

Štetočine u sladištima zrnaste hrane su skoro uvek prisutne, ali se teško otkrivaju. Masa robe je velika, a štetočine male, te se uočavaju tek kada se namnože i već naprave štetu. Pregled skladišta obavlja se kada se unose nove količine robe i ova metoda spada u preventivne mere zaštite. Štete koje insekti i glodari naprave u skladištima pšenice, kukuruza, pasulja i druge zrnaste hrane, i u ambarima kreću se i do 25 odsto godišnje. Za poljoprivrednog proizvođača nikako nije beznačajan podatak da može da ostane bez četvrtine roda, ako ne primeni preventivne mere.

Piše: Biljana Nenković

U skladištima zrnaste robe najčešće štetočine su žitni žižak, brašneni i žitni moljac. Diplomirani inženjer agronomije iz Kragujevca Goran Varjačić kaže da se ove štetočine u praznim skladištima najčešće nalaze na skrivenim mestima, poput pukotina u zidovima ili patosu, te su zbog toga preventivne mere najvažnije.

Lagerovati samo zdravo i suvo zrno

– Čišćenje i krečenje zidova i skladišnih prostora i uklanjanje zaostalih zaliha žitarica prve su mere koje se obavljaju pre nego što se unesu nove količine žitarica. Redovno održavanje skladišta i kontrola zrna osnovna je mera borbe protiv ovih štetočina. U skladište treba uneti zdrave žitarice koje imaju manji postotak vlage, ispod 12 posto. Hemijske tretmane praznih skladišta ima smisla raditi samo ako su pre toga obavljene pomenute preventivne mere – kaže Goran Varjačić.

Tokom celog perioda skladištenja potreban je oprez, jer je veoma važno rano otkrivanje štetočina.

– Koriste se feromonske klopke za rano otkrivanje štetočina. Ukoliko se otkriju, treba primeniti direktne mere suzbijanja štetočina pomoću insekticida i fumiganata, koji su bezbedni i dozvoljeni na našem tržištu. Kod žitarica preporučuje se preventivno tretiranje, jer sredstva koja se primenjuju za tu namenu ne suzbijaju insekte u zrnu, nego samo one koji su van zrna. Kada je u skladištu merkantilna roba, koja se direktno ili posle prerade koristi za ishranu životinja i ljudi, mora se voditi računa o preduzetim merama i izboru insekticida. Nestručna primena može dovesti ne samo do smanjenja kvaliteta proizvoda, već i težih posledica – upozorava Varjačić.

Žižak napada sve redom

Štetočine u skladištima uzrokuju smanjen kvalitet robe. Žižak žita ekonomski je najznačajniji, a žitni moljac najopasniji. Žižak žita, osim na pšenici, nanosi štetu i na kukuruzu, ječmu, zobi, pirinču. Oštećuje celo zrno, i to polaganjem jaja u jezgro zrna. Pored razvoja u zrnu, uspešno se razvija u brašnu, prekrupi ili grizu. U toku godine ima tri, četiri i više generacija, zavisno od uslova za razvoj. Odrastao žitni žižak je veličine oko 4 mm, braon do crne boje. Ispiljene larve razvijaju se i hrane u zrnu i mogu da pojedu i 70 odsto semena.

Žitni moljac je jedan od najopasnijih štetočina. Poznat je po tome što pričinjava štete na kukuruzu. Smanjuje težinu zrna i ono gubi upotrebnu vrednost. Ima dve do četiri generacije godišnje. Leptir je žućkasto-braon boje, dužine oko 10 mm. Štetu čini larva koja se hrani semenom. Ženka ove štetočine polaže jaja u zrno ili između zrna. Ispiljena larva se ubuši u zrno, hraneći se unutrašnjošću semena. Takva zrna gube upotrebnu vrednost. U slučaju toplih leta i blagih zima može doći do većeg broja generacija, što dovodi i do prekobrojnosti ove štetočine i još većih gubitaka.

Mali brašnar je najviše prisutan u mlinovima i pekarama. Napada brašno, mekinje, sve vrste žita, ali i suvo voće, povrće, stočnu hranu. Imago je kestenjasto braon. Veliki brašnar je najveća skladišna štetočina među insektima. Crne je boje i dužine 15 mm. Napada žita i sve prerađevine od žita, krompir, meso, čak i drvo. Velike štete pričinjava drvenim delovima mlinova u koje se zavlači zbog čaurenja. Ne čini velike štete, jer se retko pojavljuje masovno. Surinamski brašnar dug je oko 3 mm i tamnomrke je boje. Napada pšenicu i ostala žita, brašno, hleb, testeninu, suvo voće, ređe duvan ili sušeno meso.

Kako sačuvati pasulj

Žižak pasulja je jedan od najpoznatijih štetočina ove mahunarke. Živi u skladištima, kao i u prirodi. Žućkasto-zelenkaste je boje, dužine od 3 do 5 mm. Da bi se zrna pasulja sačuvala tokom zime, treba ga dobro očistiti i prosušiti. Sadržaj vlage u zrnu treba da je ispod 14 odsto, jer zrno koje nije dobro osušeno teže se čuva, podložno je truljenju i lakše ga napada žižak. Optimalna temperatura za skladištenje pasulja je 5 do 10 stepeni, a vlažnost ne treba da bude veća od 50 odsto.

Žižak pasulja u skladišta dospeva sa zrnima u koja se insekt ubušio. Dok pasulj sazreva, ženka žiška polaže jaja i larve. Oni se ubušuju u zrno. Za veoma kratko vreme može da uništi uskladišteni pasulj i učini ga potpuno neupotrebljivim i za ishranu, i za setvu. U jednom zrnu može biti veći broj larvi, a napadnuti pasulj je pun izmeta štetočine.

Ova štetočina u toplim skladištima može da razvije više generacija i larve se sele iz zrna u zrno što otežava zaštitu. Osnovna mera u borbi protiv žiška pasulja je niska temperatura. Što je temperatura niža, potreban je i kraći vremenski period do uginuća žiška. Na temperaturi od 0 ºC uginuće štetočine je posle 30 dana, na -4 ºC uginuće štetočine je posle 15 dana, dok na -15 ºC štetočine uginu za jedan dan. Najbolje je pasulj tokom zime skladištiti na 0 stepeni.

Zrno pasulja koje se koristiti za ishranu, može se tretirati i visokim temperaturama, da bi se zaštitilo od žiška. Zrna je potrebno izložiti temperaturi od 80 do 90 stepeni u trajanju četiri do pet minuta. Nakon toga pasulj ostaviti da se prohladi. Ovako tretirana zrna nisu za setvu.

razvojnifv.png

RAZNO

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog

Organizacija FAO i Insituta za voćarstvo održali radionicu o pravilnoj primeni preparata u voćarskoj proizvodnji

Na Institutu za voćarstvo u Čačku održana je radionica posvećena pravilnoj primeni preparata u voćarskoj proizvodnji, čiji je jedan od

Kad je najbolje posaditi grašak

Grašak je povrtarska kultura koja sve češće nalazi svoje mesto u kućnim baštama i na malim gazdinstvima, jer omogućava ranu