Škotski ribari obustavili izvoz ribe u EU zbog birokratije

Mnogi škotski ribari obustavili su izvoz ribe i morskih plodova na tržište Evropske unije jer je post-Bregzit brokratska procedura urušila raniji sistem koji je omogućavao isporuku svežih proizvoda u roku od jednog dana nakon izlova.

Izvoznici ribe izjavili su za Rojters da bi njihov biznis mogao da postane neisplativ nakon uvođenja pribavljanja firo-sanitarnih potvrda, carinskih deklaracija i druge papirologije, koja produžava za nekoliko dana rok isporuke i povećava troškove svake pošiljke za više stotina funti.

Vlasnici kompanija kažu da su ove sedmice pokušali da pošalju manju količinu robe u Francusku i Španiju kako bi testirali nove sisteme, ali da im je bilo potrebno pet sati za dobijanje fito-sanitarnih sertifikata u Škotskoj, dokumenta koji je neophodan kako bi aplicirali za ostale carinske papire.

U prvoj radnoj nedelji posle Bregzita tzv. jednodnevne isporuke su trajale tri ili više dana – ako su uopšte bile odobrene.

Nekoliko vlasnika nije moglo sa sigurnošću da kaže gde se njihov vredan teret trenutno nalazi.

Jedno trgovinsko društvo je poručilo ribarima da obustave ribarenje namenjeno izvozu.

„Naši kupci se povlače. Mi trgujemo svežim proizvodom, i kupci očekuju da dobiju svežu robu, zato ne kupuju. Ovo je katastrofa“, izjavio je Santjago Buesa iz kompanije SB Fiš za Rojters.

Izvor: Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18