Skup o očuvanju srpskog folklornog nasleđa u Vojvodini

Na Fruškoj gori se od danas održava seminar za rukovodioce folklornih ansambala „Tragovima tradicije“, koji već 42 godine organizuje Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Iskusni stručnjaci u oblasti etnomuzikologije obrazuju polaznike seminara o izvornom srpskom folklornom nasleđu, a ove godine u središtu pažnje je interpretacija pesama i igara iz Vojvodine.

„Mi smo se opredelili da na stručnom skupu radimo detaljnije na srpskim igrama iz Srema, Banata i Bačke jer je taj deo folklornog nasleđa najugroženiji te nam je posebna briga da sačuvamo igre, pesme i običaje Srba iz tog kraja“, rekao je Sava Mučibabić iz Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine. 

„Ovoga puta ćemo igrati samo solo, parove i igre u trojkama, a koreografiju će raditi Dajana Kostić za Srem i  Ljubomir Vujičin za Banat i Bačku. Vujičin je obradio Brusnik, jedan zanimljiv etnomuzikiološki kraj, Dejan Trifunović srpske igre iz Zvižđa i Homolja, Nemanja Borojević i Dragan Prađina srpske igre iz Teslića i Dajana Kostić srpske igre iz Resave“, kazao je Mučibabić i dodao da je naša poznata etnomuzikološkinja Gordana Roganović zadužena za muziku tj. pesme, a da će o nošnji govoriti Damir Šipovac.

Takođe, biće održane i promocije knjiga „Narodne igre Zvižda i Homolja“ Dejana Trifunovića i „Narodne nošnje Srba“ Ivana Terzića.

Paralelno će održati i seminar za stare srpske instrumente (gajde, diple, frule i samice) i seminar za korepetitore-aranžere jer, kako kaže Mučibabić, mnogi nisu dovoljno vešti da sirov materijal sa terena adekvatno obrade.

„Mi smo na brojnim smotrama na raznim nivoima gde su učestvovali stručni ljudi, uspeli da odbranimo od estradizacije naše stvaralaštvo u velikoj meri“, ponosan je Mučibabić.

Ove godine na skupu učestvuju Austrija, Mađarska, BIH i Crna Gora, a savez već ima najave za sledeću godinu znatnog broja folkloraša iz dijaspore.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18