Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Slatka čarolija sa breskvama

Slatka čarolija sa breskvama

73
Фото: AdobeStock

Breskve posle berbe ne mogu dugo da se čuvaju i preporučljivo ih je odmah preraditi ili pojesti sveže. Kod ovog voća teško je odrediti tačno vreme berbe, ali je za kvalitet i sočnost važno da se plodovi sa grana ne skidaju ni prerano, ni prekasno. Kada zelena boja pokožice počne da se žuti ili crveni, treba biti spreman.

Agronom iz Kragujevca Violeta Petrović Luković savetuje da bi sa berbom trebalo početi kada je zrelo oko 80 odsto plodova. Zelene breskve neće naknadno dozreti posle branja i zato treba brati plodove koji su čvrsti, ali sočni i aromatični.

U gajbice, pa u hladnu prostoriju

– Sveže breskve mogu da se čuvaju od jedne do pet nedelja. Berba počinje u zavisnosti koja sorta je u pitanju, ali za sve breskve postoji nekoliko zajedničkih karakteristika – kaže dipl. inž. Petrović Luković.

– Plodovi su spremni kada promene boju u žutu i crvenu, kada malo omekšaju, poprime miris svojstven breskvi i kada masa ploda dostigne maksimum.

Ubrane plodove ređati u gajbice u jednom sloju i preneti u hladnu prostoriju. Nakon toga može da počne čarolija spremanja sokova, džemova i kompota. Breskva je neizostavan sastojak letnjih domaćih kolača, sladoleda, smutija, frapea i nadeva za palačinke.

Oslobađa od toksina, štiti od karcinoma

Ova cenjena letnja voćka se preporučuje za jelo zbog beta karotina, vitamina grupe B, među kojima su i folacin (B9), nijacin (B3), ali i vitamini C, E i biotin. Pomaže varenje zbog pektina, oslobađa organizam od toksina, a zbog antioksidanata štiti organizam od karcinoma i srčanih oboljenja.

Zanimljivo je da u čarobnim zalogajima bresaka uživamo zahvaljujući moreplovcu Marku Polu, koji je ovu voćku doneo iz Kine u Evropu. Danas ljubitelji breskve širom sveta uživaju u preko 2.500 sorti ove voćke, koja pripada porodici ruža.

Umutiti 5 jaja sa šoljicom šećera u prahu, dodati pola šoljice ulja, jednu šoljicu mleka, a potom i 1,5 šoljicu brašna. Dodati prašak za pecivo i 2 kašike rendane bele čokolade. Koru ispeći.

Za fil umutiti 5 belanaca sa 8 kašika šećera, dodati sitno seckane breskve, preliti preko kore i zapeći u dobro ugrejanoj rerni nekoliko minuta.

Preko kore i fila dodati preliv koji se pravi na sledeći način:

Prokuvati 300 grama breskvi sa 50 grama šećera, dodati 1 do 2 kesice želatina i preliti kao završni sloj. Tortu dobro ohladiti pre služenja.

Piše: Biljana Nenković

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.