Slatko od smokava

Sastojci:

  • 1 kg zrelih smokava,
  • 1 kg šećera 1 limun,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 l vode.

Priprema:

Smokve oprati i pažljivo ukloniti peteljke. Prokuvati vodu u većoj šerpi i spustiti smokve u ključalu vodu da se blanširaju jedan do dva minuta. Rešetkom ih pažljivo vaditi i ostaviti da se ohlade. U drugoj šerpi kuvati vodu i šećer do gustine sirupa. U vreo sirup dodati ohlađene, blanširane smokve i kuvati na tihoj vatri, dok ne postanu skoro prozirne.  Šerpu treba povremeno protresti, nikako mešati, da se smokve ne bi raspale. Opran i na kolutove isečen limun dodati u drugoj polovini kuvanja, odnosno u drugom satu od ključanja. Po želji dodati  i vanilin šećer. Sipati vruće slatko u sterilisane staklene tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno