Sastojci:
- 1 kg zrelih smokava,
- 1 kg šećera 1 limun,
- 1 vanilin šećer,
- 1 l vode.
Priprema:
Smokve oprati i pažljivo ukloniti peteljke. Prokuvati vodu u većoj šerpi i spustiti smokve u ključalu vodu da se blanširaju jedan do dva minuta. Rešetkom ih pažljivo vaditi i ostaviti da se ohlade. U drugoj šerpi kuvati vodu i šećer do gustine sirupa. U vreo sirup dodati ohlađene, blanširane smokve i kuvati na tihoj vatri, dok ne postanu skoro prozirne. Šerpu treba povremeno protresti, nikako mešati, da se smokve ne bi raspale. Opran i na kolutove isečen limun dodati u drugoj polovini kuvanja, odnosno u drugom satu od ključanja. Po želji dodati i vanilin šećer. Sipati vruće slatko u sterilisane staklene tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Piše: Biljana Nenković