Насловна ВЕСТИ Стабилизује се тржиште квасца

Стабилизује се тржиште квасца

21
Foto: Pixabay

Од јуче су сви велики трговински ланци али и мање продавнице снабдевени првим количинама квасца, изјавио је Бранислав Неднимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Недимовић је, како се наводи на сајту Владе Републике Србије, у изјави за ТВ Пинк нагласио да је наша држава у време ванредног стања од земље која увози квасац, највише из Хрватске и Мађарске, постала произвођач и извозник ове животне намирнице. Он је објаснио да је у недељу покренута производња квасца у фабрици у Сенти, а на недељном нивоу производиће се 240 тона квасца. Већа испорука пекарама у врећама од 10 и 15 килограма већ је почела, а прве количине у мањим паковањима квасца „у коцки“ стигле су у продавнице и веће трговинске ланце.

Према Недимовићевим речима извоз квасца у овом тренутку је забрањен и тако ће бити док српско тржиште не буде у потпуности снабдевено. Ипак, биће довољних количина да се помогне Републици Српској и суседима око нас. Министар је такође рекао да у овом тренутку недостаје одређена количина меласе из шећерне реп. Али, и та сировина ће ће у периоду од 10. до 15. априла стићи у фабрику у Сенти.

Ресорни министар је поновио да нема разлога за забринутост јер Србија има довољно брашна, шећера, уља и других животних намирница.

Ј. Бајшански