Насловна РАЗНО Stabilizuje se tržište kvasca

Stabilizuje se tržište kvasca

377
Foto: Pixabay

Od juče su svi veliki trgovinski lanci ali i manje prodavnice snabdeveni prvim količinama kvasca, izjavio je Branislav Nednimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nedimović je, kako se navodi na sajtu Vlade Republike Srbije, u izjavi za TV Pink naglasio da je naša država u vreme vanrednog stanja od zemlje koja uvozi kvasac, najviše iz Hrvatske i Mađarske, postala proizvođač i izvoznik ove životne namirnice. On je objasnio da je u nedelju pokrenuta proizvodnja kvasca u fabrici u Senti, a na nedeljnom nivou proizvodiće se 240 tona kvasca. Veća isporuka pekarama u vrećama od 10 i 15 kilograma već je počela, a prve količine u manjim pakovanjima kvasca „u kocki“ stigle su u prodavnice i veće trgovinske lance.

Prema Nedimovićevim rečima izvoz kvasca u ovom trenutku je zabranjen i tako će biti dok srpsko tržište ne bude u potpunosti snabdeveno. Ipak, biće dovoljnih količina da se pomogne Republici Srpskoj i susedima oko nas. Ministar je takođe rekao da u ovom trenutku nedostaje određena količina melase iz šećerne rep. Ali, i ta sirovina će će u periodu od 10. do 15. aprila stići u fabriku u Senti.

Resorni ministar je ponovio da nema razloga za zabrinutost jer Srbija ima dovoljno brašna, šećera, ulja i drugih životnih namirnica.

J. Bajšanski