Stogodišnja kaljeva peć greje “Glavaševu kuću” u Vranjevu

Da u Novom Bečeju neguju stare zanate i običaje tog vojvođanskog kraja govori činjenica da je u prostorijama Zavičajnog muzeja “Glavaševa kuća” u Vranjevu nedavno postavljena rustična kaljeva peć, stara jedan vek.

Nju je pribavila Turistička organizacija opštine Novi Bečej, međutim, radi praktičnije upotrebe, umesto na čvrsto gorivo, ona je prilagođena za grejanje na struju.

“Novo grejno telo uklapa se u naš ambijent i predviđeno je da kaljeva peć greje donje prostorije muzeja. Slično planiramo i za zagrevanje gornje velike kuće. Cilj nam je da to bude autentično i praktično, a ujedno i štedljivo. Ovu rustičnu kaljevu peć smo otkupili iz Beograda, a majstori iz Nadalja, otac i sin, su je rastavili i ponovo sazidali u našem muzeju. Stogodišnja kaljeva peć je po gabaritu dovoljna da zagreje naše prostorije, kancelariju i berbernicu”, objašnjava Janoš Koso, kustos Zavičajnog muzeja “Glavaševa kuća” u Vranjevu.

Kažu da uz kaljeve peći “nema zime”. One akumuliraju toplotu zahvaljujući šamotnih opeka od kojih su građene, a vek njihovog trajanja zavisi prvenstveno do kvaliteta materijala od kojih se grade. Ponosni vlasnici ovih grejnih tela nemaju brigu oko loženja, jer su one u stanju da toplotu emituju dugi niz sati, bez potrebe za ponovnim dopunjavanjem ogreva.

Njihova u odnosu na ostale tipove grejanja ogleda se u tome što se temperatura njihovih zidova kreće između 80 i 90°C.

Pored površinskih ukrašavanja, kaljeve peći su se i tehnički razvijale, pa se danas mogu jednako smatrati i tradicionalnim i modernim grejnim telom.

Zorana Ljubojev

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno