Sušenje šljive bez koštice

Slično je pripremi plodova za uobičajeno sušenje. Razlika je u dodatnoj operaciji kojom se odstranjuju koštice iz ploda, kao i kasnijoj inspekciji kojom se ručnim prebiranjem uklanjaju plodovi s košticom, oni koji su znatno oštećeni, i zaostali delovi koštica.

U celom postupku pripreme plodova za sušenje najveći problem je mehanizovano vađenje koštica. U svetu postoji nekoliko sistema kojima se ostvaruje operacija izbijanja, a neki od njih se mogu naći i u domaćoj proizvodnji. Princip rada uređaja za izbijanje zasniva se na postavljanju svakog ploda u određeni položaj, posle čega nailazi alat kojim se izbija koštica. Položaj ploda mora da bude uspravan, što je veoma teško postići, s obzirom na to da je plod šljive po uzdužnoj osi asimetričan. Veoma je značajna i odgovarajuća kalibracija, da bi se veličina plodova podesila prema dimenzijama radnih delova uređaja, gde se oni postavljaju prilikom izbijanja koštica.

Sušena šljiva bez koštice je veoma poznat i cenjen proizvod na tržištu. Ovaj vid sušenja kod nas sreće se u tzv. domaćoj radinosti, i to u veoma maloj količini, najčešće namenjenoj za lične potrebe. Primitivan način proizvodnje malih količina je star kao i proizvodnja suve šljive s košticom.

Postoje dve vrste proizvoda suve šljive bez koštice – one dobijene vađenjem koštice posle sušenja i suve šljive dobijene sušenjem plodova kojima je koštica izvađena u svežem stanju. U savremenoj tehnologiji oba načina imaju svoj značaj. Proizvodnja suvih šljiva vađenjem koštica posle sušenja tehnološki je složeniji postupak. Vađenjem koštica iz ploda dobija se sirovina s nešto izmenjenim osobinama. Sušenjem ovako pripremljenih plodova dobija se proizvod koji se suši znatno brže od šljiva s košticama. Osušen proizvod ima ukus i miris sličan svežim plodovima, što predstavlja određen kvalitet.

Plodovi bez koštice drugačije se ponašaju prilikom sušenja. Suše se na nešto nižim temperaturama, koje zavise i od sistema sušenja (protivstrujno ili istostrujno). U slučaju istostrujnog sistema, početna temperatura ne bi trebalo da prelazi 71 stepen, a krajnja 55 stepeni. Prilikom protivstrujnog načina, oko 65 stepeni je početna, a krajnja temperatura oko 50. Ostali parametri uglavnom su slični kao i slučaju sušenja plodova s košticom.

Jedna od značajnijih razlika u procesu sušenja plodova bez koštica je znatno kraći vremenski period sušenja. Odgovarajućim izborom plodova i dobrom pripremom, vreme sušenja može da se skrati za dve trećine u odnosu na vreme sušenja šljiva s košticama (oko 6 sati). Ovim se povećava kapacitet sušare i smanjuje potrošnja energije.

Osnovni parametar kvaliteta osušenih plodova je prisustvo koštice u sušenom proizvodu. Plod mora i da ima određenu vlažnost, kao i odgovarajući hemijski sastav u pogledu suve materije, direktnog i indirektnog inverta, saharoze, ukupne kiselosti, odgovarajuću vlažnost, lep spoljašnji izgled, očuvan prirodni ukus i miris. Maksimalno dozvoljeno prisustvo koštice u osušenim plodovima je od 1 do 2 odsto.

Ovakvi plodovi u našoj proizvodnji namenjeni su za izvoz kao polufabrikati, pakuju se najčešće u kartonske kutije, što omogućuje delimičnu rehidrataciju, da bi se postigla zadata vlaga u krajnjem proizvodu.

Suva šljiva bez koštice ima velik značaj kao poluproizvod u konditorskoj industriji za dobijanje raznih slatkiša. U našoj voćarskoj praksi, ovakvi proizvodi imaju značajnu perspektivu kao izvozni artikal, koji zbog kvaliteta polazne sirovine mogu da budu veoma konkurentni.

R. D. J.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno