Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Suva i sočna pita sa borovnicama

Suva i sočna pita sa borovnicama

184
Take a photo of a delicious-looking strudel with blueberries on a table.

Za ovu pitu potrebno je pripremiti pola kilograma gotovih kora, oveći tanjir borovnica, ulje, šećer i vodu.

Suva varijanta ove pite priprema se tako što se četiri kore prethodno namažu uljem i vodom i uredno slože jedna na drugu. Na četvrtu se stave borovnice po želji (mogu biti i seckane), a potom se sve kore zajedno urolaju i stave u pleh. Postupak ponoviti sve dok se ne iskoristi i poslednja kora. Ovako pripremljene kore potom ispeći, a posle hlađenja služiti.

Postupak pripreme sočne varijante ove pite se nimalo ne razlikuje od suve s tim što se ona kada se ispeče preliva šerbetom napravljenim od dve čaše vode i jedne šećera. Pri tome jedno od ova dva mora biti ohlađeno, dok je drugo vrelo.

Tekst: Gordana Nastić