Suva i sočna pita sa borovnicama

Za ovu pitu potrebno je pripremiti pola kilograma gotovih kora, oveći tanjir borovnica, ulje, šećer i vodu.

Suva varijanta ove pite priprema se tako što se četiri kore prethodno namažu uljem i vodom i uredno slože jedna na drugu. Na četvrtu se stave borovnice po želji (mogu biti i seckane), a potom se sve kore zajedno urolaju i stave u pleh. Postupak ponoviti sve dok se ne iskoristi i poslednja kora. Ovako pripremljene kore potom ispeći, a posle hlađenja služiti.

Postupak pripreme sočne varijante ove pite se nimalo ne razlikuje od suve s tim što se ona kada se ispeče preliva šerbetom napravljenim od dve čaše vode i jedne šećera. Pri tome jedno od ova dva mora biti ohlađeno, dok je drugo vrelo.

Tekst: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime