Suzbiti crnu pegavost lišća šargarepe

U zavisnosti od roka setve, usevi šargarepe na području Vojvodine nalaze se u različitim fazama razvoja, od početnih faza razvoja listova do različitih faza razvoja korena.

Na ovom proizvodnom području najznačajnija bolest ovog povrća je siva pegavost lišća koju prouzrokuje gljiva Alternaria dauci. Prema rečima stručnjaka Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja simptomi zaraze ovim patogenom ispoljvaju se u vidu pega nepravilnog oblika sa hlorotičnim ivicama na listovima. Pege se vremenom umnožavaju i povećavaju, tako da može biti zahvaćen ceo list, pa čak i peteljke što dovodi do sušenjalisne mase. Takođe, ova gljiva može da prouzrokuje izumiranje klijanca. Druga gljiva iz roda altenaria – Alternaria radicina, pored lista napada i glavu korena i sam koren mrkve tokom skladištenja.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo simptoma crne pegavosti. Ukoliko se potvrdi njihovo prisustvo, s obzirom na najavljene proizvodne uslove, preporuka je da se sprovedu mere zaštite kako bi se sprečilo dalje širenje i razvoj bolesti.

Registrovani fungicid za suzbijanje ovih gljiva u našoj zemlji je ORTIVA OPTI u dozi 2-2,5 litra po hektaru.

Proizvođačima koji su orijentisani ka izvozu šargarepe na evropsko tržište, zbog zabrane korišćenja u EU aktivne materije hlorotalonil, koji je aktivna materija u gore navedenom preparatu, preporučuje se primena kombinacije fungicida:

MANKOGAL 80 (2 kg/ha) + SCORE 250 EC, SEKVENCA, HEMOKONAZOL 250 EC, DIFFERENT 250 EC (0,5l/ha)

Alteranria dauci i Alternaria radicina prenose se semenom i biljnim ostacima u zemljištu. Temperature od 22 do 24 stepena, uz prisustvo valge, optimalni su uslovi za njihov razvoj. Tokom vegetacije životni ciklus može trajati svega 8-10 dana.

J.B.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime