Svaki rabadžija za svog konja ima drugačiju komandu

Retko gde se u Srbiji još može naići na rabadžije. Na one koji drva izvlače konjima ili volovima još ređe, pogotovu nema mlađih od 30 godina. Podgolijski kraj čuva predanja o rabadžijama a od skora, ne samo predanja.

Vihor, Tarzan, Bećar i Zvezdan –  pripremaju ih od ranog jutra. Traktorima se u potok kod Šaševa ne može preko 400 metara raskvašene zemlje.

Zbog strmog terena, konji izvlače samo pola kubika drva po turi. Konje vode Nenad i Saša. Još su daleko do tridesete godine života.

„Svi vole da vide konja, ali kad pustim konja, kad ga izvedem, nekako se poplaše. Odaljili su se ljudi od toga. Ne znam. Čim su otišli sa sela, nisu ostali na selu“, smatra Nenad Petrović, rabadžija iz Baljevca.

Kod rabadžijskog konja najbitnije je da sluša komandu.

„Sve zavisi od rabadžije. Svako ima svoju komandu. Slične su al nisu iste. Ja volim malo krupnije konje, neko voli malo sitnije. Za šumu ne valja mnogo ni krupan, a ne valja mnogo ni sitan. Osrednji“, objašnjava rabadžija iz Gradca, Saša Čolović.

U ovom kraju rabadžisalo se od pamtiveka. Mobama, ali i za nadnicu.

„Radilo je se… Ceo dan radi, uzme pet kila pšenice. Ranije se rabadžisalo sa volovima. I svako domaćinstvo je imalo volove. Sad je se, izmenila situacija da nema da se kupi kilo sira u selu“, kaže Mijoslav Goljović iz sela Lučice.

„Ja sam s traktorima školovao decu, međutim neka velika ljubav prema konjima, ostala je tradicija od dede i pradede. Tako da… Imam sad par konja i radim i sa konjima. Šuma, to je poslednje parče leba u životu, što se kaže“, smatra Milan Beljaković iz Pobrđa.

U pauzama razgovaraju o kupovini novih konja, i o odlasku na sledeću „Štraparijadu“. Ljubav prema konjima i prirodi donekle im olakšava način života koji su odabrali. Ujutru će opet upregnuti konje i sići u potok po novih 20 kubika.

Izvor: RTS

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18