Насловна РАЗНО Svašta s tikvicama: I slatko i palačinke

Svašta s tikvicama: I slatko i palačinke

3651

Leti su bašte pravi rudnici vitamina i minerala. Jedno od tih bogatstava su tikvice. U porodici tikava ima oko 850 vrsta, a kod nas su najčešće povrtarske tikvice.

Izbor zavisi od potreba i ukusa. Obične tikvice su najraširenije, posebno žbunaste forme, jer su praktičnije za berbu i manje bašte. Cilindrični, valjkasti, glatki beli ili svetlozeleni plodovi najčešće se pohuju, pune ili od njih priprema ukusno varivo.

Pohovani cvetovi tikvica

Cvetove tikvica ubrati ujutru rano, dok su otvoreni. Pažljivo ih oprati, iznutra i spolja, i ocediti na kuhinjskom papriru. U međuvremenu umutiti nekoliko jaja, dodati brašno, so ili šećer, što zavisi od namene, i napraviti smesu gušću od one za palačinke. Cvetovi se umaču u brašno i prže na vrelom ulju. Izvađene ih valja ocediti na kuhinjskom papiru.

Grilovane pa zapečene

Dve-tri tikvice oprati, ocediti i bez ljuštenja iseći na tanke šnite, blago posoliti, pobiberiti i ostaviti na kuhinjski papir da se ocede. U meduvremenu pripremiti preliv: tri-četiri čena belog luka, sok od jednog limuna, malo izmrvljenih ili mlevenih semenki komorača, kašičica šećera, malo soli, vezica korijandera, a može i peršuna ili celera, dve kašičice maslinovog ulja i malo vode. Šnite grilovati u malo nauljenom tiganju i ređati u jena činiju. Svaki red prelitigotovom smesom, a poslednji posuti sa 100 grama seckanih pečenih pistaća ili neslanog kikirikija, i staviti u rernu 10-15 minuta da se zapeče.

Slatko od tikvica

1 kg tikvica (bilo koje vrste)

800-1000 g šećera (količina šećera može se prilagoditi vašem ukusu)

1 limun (sok i rendana kora)

1 vanilin šećer (opciono)

Voda

Tikvice operite, oljuštite i isecite na tanke kolutove. Možete koristiti bilo koje vrste tikvica, ali preporučuje se da uklonite semenke ako su tikvice krupnije.

U velikoj šerpi stavite sloj tikvica, pospite šećerom i pustite da stoji oko 30 minuta kako bi se šećer otopio i tikvice pustile sok. Dodajte sok od limuna i rendanu koricu limuna. Takođe, po želji, možete dodati i vanilin šećer za dodatnu aromu. Stavite šerpu na šporet i kuvajte na srednjoj temperaturi. Povremeno mešajte kako se tikvice ne bi zalepile za dno šerpe.

Kuvajte tikvice dok ne postanu prozirne i mekane, a sirup postigne željenu gustinu. To obično traje oko 1-2 sata. U međuvremenu, pripremite tegle za konzerviranje. Operite ih i prelijte ključalom vodom kako biste ih dezinfikovali.

Kada je slatko gotovo, sipajte ga vruće u pripremljene tegle. Dobro zatvorite poklopcima. Okrenite tegle naopako i ostavite ih tako da se ohlade. To će pomoći da se stvori vakuum i sačuva slatko duže.

Palačinke od tikvica

2 šolje rendanih tikvica

2 jajeta

1/2 šolje brašna (možete koristiti obično pšenično brašno ili integralno brašno)

1 kašičica praška za pecivo

So i biber po ukusu

1/4 šolje mleka (opciono, ako je testo pregusto)

Uputstvo:

Oprane tikvice oljuštite i izrendajte na krupno rende. Ako želite da ubrzate proces, možete ih staviti u blender i kratko ih pulsirati.

U velikoj posudi umutite jaja i dodajte rendane tikvice. Dobro promešajte.

Dodajte brašno i prašak za pecivo u smesu od jaja i tikvica. Promešajte da se sastojci sjedine. Po želji, možete dodati malo soli i bibera da začinite testo.

Ako je testo previše gusto, možete dodati malo mleka kako biste dobili željenu konzistenciju.

Zagrejte malo ulja ili maslaca na tiganju na srednje jakoj vatri. Kada je tiganj dovoljno vreo, kašikom sipajte smesu na tiganj kako biste napravili palačinke od tikvica. Pecite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe.

Kada su palačinke gotove, izvadite ih na tanjir i poslužite ih tople.

Testo od tikvica možete koristiti i za pravljenje kolača, tako što ćete smesu sipati u pleh za pečenje i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok kolač ne postane zlatnosmeđi.

Ovo je osnovni recept za testo od tikvica, ali ga možete prilagoditi prema vašem ukusu dodavanjem drugih začina, kao što su beli luk, origano, ili seckani peršun. Uživajte u ovim ukusnim palačinkama ili kolačima od tikvica!