Sve se zeleni, buja i miriše

I april nam je tiho ušao u ovu godinu. Razlistao je drveće, cveće, ozeleneo bašte, livade, a mirisnim cvetovima okitio rane voćke i rundele. Priroda i ljudi su se napokon složili da zajedno oteraju zimu, hladan vetar i sumornu kišu, i da uživaju u toplijim aprilskim danima.

Povrtnjak

U većim baštama ili na njivama, na površinama na kojima će se sejati paradajz, paprika, pasulj i boranija, korove treba uništiti herbicidima.

April je krajnje vreme da se poseje ili posadi prolećni luk, poseju grašak, šargarepa, peršun, paštrnak… Takođe, temperature vazduha i zemljišta su optimalne da se može započeti direktna setva drugog povrća – paprike početkom, paradajza polovinom, a krastavca, tikvice, pasulja, boranije i kukuruza šećerca u trećoj dekadi aprila. Valja završiti i sadnju krompira, rasaditi kupus, kelerabu i karfiol.

Neko povrće, posejano ili rasađeno jesenas, pristiglo je za berbu. To su razne zelene salate, spanać, matovilac, rukola, blitva, rotkvica i mladi luk.

Zbog mogućih mrazeva u aprilu, za izniklo povrće potrebno je obezbediti dovoljno agrotekstila, mada od slabog mraza mogu da ga sačuvaju i lišće ili slama.

Voćnjak

U voćnjak treba uneti azotno đubrivo jer ovaj elemenat ubrzava rast letorasta, utiče na formiranje cvetnih pupoljaka i „zadržava“ plodove na granama.

U jagodnjacima početkom aprila treba rasturiti dva do tri kg KAN-a po aru (100 m2), i zemljište obraditi na 7 do 8 cm dubine. Na početku cvetanja, jagoda se štiti od pegavosti lišća.

U malinjaku se, ako rezidba nije obavljena, uklanjaju svi dvogodišnji izbojci koji su u prethodnoj sezoni doneli rod. Takođe, izbacuju se i mladi izdanci koji su višak, kao i oštećeni i polomljeni.

Prve godine posle sadnje vršne lastare jabuke i kruške treba prorediti.

Prolećno kalemljenje radi se u rastilu na već posađenim podlogama, ili „iz ruke“ na neposađenim podlogama i prilikom prekalemljivanja voćnjaka.

Počinju i prva prskanja hemijskim preparatima radi zaštite od parazita prouzrokovača bolesti i štetnih insekata.

Pčelinjak

Preventivno u svaku košnicu valja postaviti ram građevnjak, kao biološki metod borbe protiv varoe.

U aprilu je obimna paša od topole, bresta, trnjina, krušaka, jabuka, raznih trava, maslačka, uljane repice, ribizle, džanarike, borovnice, divljih voćaka. Treba veću pažnju pokloniti zdravstvenom pregledu pčelinjih društava.

U aprilu se postavljaju hvatači cvetnog praha, organizuje se setva i sadnja medonosnog bilja, privode se kraju aktivnosti na pripremanju proizvodnje rojeva, matica, mleča, propolisa i drugih pčelinjih proizvoda.

Zelenilo

April je idealan mesec za obnovu cvetnjaka i dela vrta sa začinskim biljkama

Lobelija, prepoznatljiva po plavim, sitnim cvetićima, voli senovite delove vrta, a seje se direktno u saksiju i veoma brzo napreduje.

Treba pregledati i srediti živu ogradu, šiblje, četinare, ruže… Rezidbom svakoj biljci vratiti svežinu.

Vinograd

Uporedo s završetkom rezidbe obavlja se remont naslona, vezivanje stabala i lukova, a svi ovi poslovi moraju se završiti najkasnije do početka bubrenja okaca.

Na manjim parcelama i pri manjim rastojanjima može se oko svakog čokota uneti đubrivo.

Krajem meseca valja prostor između redova plitko obraditi i lozu prvi put oprskati hemijskim preparatima, radi zaštite od prouzrokovača pepelnice i plamenjače, a do kraja fenološke faze vunastog pupoljka, u zasadima u kojima je otkrivena, lozu bi trebalo zaštititi od gljive prouzrokovača crne pegavosti.

Lekovito i začinsko bilje

U ovom mesecu skupljaju hrastov lišaj, podbel, ljubičica, maslačak, glog, jagorčevina, gorocvet, kamilica, božur, oman, čičak, rusa, srčenjak, trnjina.

Gljive

Sakupljaju se najčešće smrčci i agarikusi, najkvalitetnije prolećne gljive, a u zavisnosti od lokaliteta mogu da se nađu i judino uvo, rašljoliska, šumsko pile, gube, sjajnica, šupljikavac, tigrasta panjevčica, martovka, đurđevača, šljivovača, glogovača, sumporača…

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno