Oktobar je mesec kada se beru dunje kojih je, istina, sve manje u našim krajevima. Sveže ubrane su gorke i opore, i naše bake su po običaju plodove čuvale na ormanima kako bi dozreli, a dunje bi svojim osvežavajućim mirisom ispunjavale čitavu kuću.
Iako se retko kada konzumiraju sveže, dunje su prava riznica vitamina i minerala, koji jačaju i pospešuju zdravlje. Sadrže vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, naicin, karoten, kalcijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, u njima ima i proteina, dijetalnih vlakana i ugljenih hidrata. U narodnoj medicini se koriste pre svega za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.
Slatko, kompot ili sok
Plodove dunje posle berbe treba ostaviti da odstoje bar desetak dana, jer postaju mirišljaviji, što se zadržava i u slatkom. Ono se može spremiti na nekoliko načina i evo jednog od njih:

Odabrane dunje oljuštiti i istrugati na krupnom rendu. Zatim na kilogram istruganih dunja odmeriti po 1.250 grama šećera, kojeg, s čašom vode za svaku meru, skuvati u malo ređi sirup. Čim sirup bude gotov, u njega sipati izrendane dunje i kuvati dok slatko ne bude gotovo. Ovakvo slatko, pošto se lako „pihtija“, treba sipati dok je još vruće u prethodno zagrejane tegle.
Evo i recepta za kompot od dunja: Odabrane plodove treba obrisati čistom krpom, oljuštiti ih i iseći na kriške željene veličine. Tvrdi delovi u predelu semene kućice se isecaju i bacaju u kompostarnik. Ovako pripremljene kriške se kuvaju 3 do 4 minuta u ključaloj vodi da bi omekšale i da bi kasnije mogle da upiju što više šećernog sirupa. Posle kuvanja, kriške treba složiti u tegle, tako da ispupčene strane budu okrenute u stakleni zid. U njih naliti srednje slatki sirup, pa zavrnuti poklopce i odložiti na pasterizaciju koja se radi na 80 stepeni, a traje 20 minuta.
Sok se spravlja od zrelih dunja koje treba da odstoje desetak dana posle berbe. Prethodno oprane plodove iseći na komadiće i izmuljati ili, ako je u pitanju manja količina, samleti ih na mašini za mlevenje mesa. Dobijena kaša se zatim ocedi, a oceđeni sok najpre izmeri pa zasladi. Na litar soka se dodaje po 300 g šećera, pa se zatim razlije u flaše i pasterizuje 20 minuta na 75 stepeni..
Od dunje se mogu praviti i: pasta, kobasice, dunje u rumu, dunje u vinu, liker od dunja…
Piše: Svetlana Mujanović