Svi volimo da šetamo po zaleđenom travnjaku – a niko ne razmišlja koliko štete nanosi

Šta ste do kraja novembra uradili uradili ste. Travnjake više ne dirajte. Jedino što je prestalo je da pokupite lišće i stavite neku vrstu prihrane.

  • Potrebno je da se očisti lišće koje je palo sa  drveća, da se stavi neka prihrana ili MPK đubrivo. Gust sloj lišća sprečava dotok vazduha i sunčeve svetlosti, što dovodi do žućenja busena i pojave plesni. Ako ima mahovine, travnjak se može proći vertikulacijom ili tankim grabuljama – trava bi trebalo da je već pokošena na visinu do 5 cm.
  • Trava bi trebalo da je već pokošena, što znači da u ovom periodu nema kosidbe. Jedino ako ste baš zakasnili sad pokosite.  Prekratka trava izlaže koren mrazu, a previsoka stvara uslove za truljenje i razvoj gljivičnih bolesti pod snegom – objasnio je Ivan iz rasadnika Iris uz napomenu da treba voditi računa i o tome koliko padavina će biti.
  • Ukoliko je jesen suva, travnjak treba zaliti pre nego što temperature padnu ispod nule. Vlažno zemljište pomaže travi da lakše preživi zimu, a ako zima bude suva i topla potrebno je politi malo – rekao je Ivan i dodao da se dopuna travnjaka, ako primetite da je potrebna, vrši u proleće kad nema mrazeva.
  • Dopuna travnjaka se radi u proleće, kad nema mrazeva, ili se podseje ili se goli deo menja busen travom – tako da sada sve miruje, a kad krene život dodaje se đubrivo.
  • U proleće se koriste KAN, AN, YaraMila, ko može neka koristi i skuplja đubriva kao što je Osmokot koji traje osam meseci –  zaključio je sagovornik Dobrog jutra.

Tekst:  Zorica Dragojević

Izbegavajte gaženje zaleđenog travnjaka. Kada se formira mraz ili sneg, gaženje po travi oštećuje biljku i lomi listove, pa ostavlja žute tragove do sredine proleća.

Travnjak koji ulazi u zimu nahranjen, prozračen i očišćen:

lakše prezimljava, nema žutila i plesni, brže kreće s rastom u martu, ostaje gušći i otporniji

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18