Tajna dobre suve kobasice u nadmorskoj visini

Da su Bečejci vrsni gurmani i ljubitelji dobrog ukusa, pre svega domaćih proizvoda, govori činjenica da sedmu godinu za redom organizuju „Bečejsku kobasicijadu“sa ciljem da se utvrdi ko pravi najbolje suve kobasice u tom gradu, ali i šire.

Na ovu ideju došli su ljubitelji fudbala, prijatelji OFK Bečej 1918, koji su uz podršku firme „YU Flora“ organizovali lokalnu manifestaciju na kojoj je učešće uzelo 19 takmičara sa istim brojem suvih fermentisanih kobasica.

– Prošle godine smo imali četrnaest uzoraka. Ovog puta imali smo prilike da ugostimo takmičare iz Čuruga, Plandišta i Bečeja, a očekivali smo i goste iz Nadalja. Želja nam je bila da iskoristimo popodne za kvalitetno druženje i da ocenimo suve kobasice. Manifestacija se polako omasovljava i to nas raduje, a nadamo se da ćemo naredne godine imati preko 20 uzoraka i da će zaživeti kobasicijada u Bečeju – ističe Slaviša Dabižljević, jedan od organizatora.

Ukus, konzistenciju, miris i boju ocenjivao je tročlani žiri u sastavu Rade Vasin, Milorad Rakić i Dušan Lisak. Priznaju, nije bilo lako odabrati najbolju suvu kobasicu.

– Merili smo poprečni presek, gledali smo kako se ljušti. Svaku smo probali natenane i svako je dao svoj sud, a rezultati su nam svima bili približno isti. Čestitao bih svim takmičarima, imali smo težak zadatak – kaže predsednik žirija Rade Vasin.

Titula najbolje suve kobasice pripala je Miloradu Ćulumu iz Bečeja, koji kaže da je tajna u nadmorskoj visini na kojoj se suši.

 – Ovo je moja druga pobeda na „Bečejskoj kobasicijadi“. Moram da budem iskren da nisam majstor u pravljenju kobasica, već da to za mene radi moj prijatelj Raša Rakić, kako od svinjskog mesa, tako i od mangulice. Kada on to napravi i nadimi, ja to nosim kod mene u zgradu na četvrti sprat i okačim na terasu. Tamo je držim jedno mesec dana i tako je i prva pobedila, ista tehnologija je primenjena – sa osmehom objašnjava Milorad Ćulum.

Namera organizatora je da ovo takmičenje jednog dana zauzme posebno mesto na mapi prehrambenih nadmetanja u Vojvodini. Ambicije su da se pored kobasice, uvrsti još jedan domaći proizvod, kao nova takmičarska kategorija.

– Svake godine biramo najbolju kobasicu, a pošto mi svi pečemo rakiju, mogu da najavim da će od sledeće godine biti i rakijada uporedo sa kobasicijadom. Smislićemo kriterijume koji su bitni prilikom ocenjivanja. Mi u stvari hoćemo da dokažemo ko je najbolji domaćin – kaže Milan Sekulić, domaćin i organizator “Bečejske kobasice”.

Zorana Ljubojev

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18