Tezge na vranjskim pijacama pune voća i povrća

Uprkos tome što je berba paprike i paradajza na vranjskim poljima pri kraju ovog povrća i dalje ima u izobilju na pijacama.

Svetislav Kostić, iz sela Suvi Dol, ističe da u svojoj bašti više nema paradajza za prodaju i zato je morao da odbije mnoge kupce koji su hteli da od njega kupe ovo povrće. Kaže da je ove godine prezadovoljan njegovom cenom koja bila veća za čak 200 posto u odnosu na prošlogodišnju.

“Plamenjača je mnogim povrtarima u našem kraju uništila zasad paradajza i zato je ove godine tako skup.”, ističe Kostić.

Na pijaci se odlično prodaju i ljute papričice iako se cena kreće od 200 do 250 dinara. Plavi paradajz prodaje se po ceni od 180 do 200 dinara, krompir, šargarepa i crni luk po 100, kornišoni 120, krastavci 80, kupus 70, beli luk čak za 700, boranija od 180 do 200 dinara, paradajz 150, dok je zeleni pradajz 80 dinara. Za papriku treba izdvojiti od 120 do 200 dinara, zavisi od sorte.

Smokve za slatko mogu da se kupe za 200 dinara, drenjine za džem koje su nešto jeftinije koštaju 150 dinara. U cegerima kupaca nađe se i voće. Najčešće su to jabuke koje se mogu naći po ceni od 100 do 150 dinara za kilogram i grožđe koje staje od 180 do 200 dinara.

Piše: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime